Jump to content

Tuzba iz obijesti, ili...


parking

Preporučene objave

molim da me netko posavjetuje.

 

iz jednonocne avanture rodilo se je dijete kojega ja nisam htio, ali ga je majka svejedno zadrzala unatoc mojem protivljenju. kada se je dijete rodilo ,ja sam ga pred maticarom priznao, te od njegova rodjenja uplacujem na majcin racun novce za uzdrzavanje(djete je staro 5 mj., a ja sam do danas uplatio 10500,00 kn, moja placa je cca 3300,00 kn).

 

tijekom trudnoce sam potrosio cca 2500,kn na preglede kod privatnih ginekologa, jer je tako ona htjela, te sam po porodu jos potrosio cca 1000,00kn za svakodnevne potrebe dok mi je dopustala vidjati dijete. Mi nismo bili niti jednog dana zajedno, niti smo ikada zivjeli zajedno, ja sam sa njom nastavio kontaktirati samo zato jer je ona odlucila zadrzati dijete unatoc mojem protivljenju, nisam imao izbora. ja sebe smatram ocem djeteta, ali sa majkom djeteta ne bih bio u nikakvu kontaktu da se ono nije rodilo.

Ona me sada tuzi za 18000,00 kn nadoknade , te u tuzbi navodi da smo bili u izvanbracnoj zajednici, i tuzi me za neredovito placanj uzdrzavanja djeteta, a zadnja 3,5 mj. mi ne dopusta vidjene sa djetetom, te ju ja zbog toga istodobno tuzim sudu da mi odredi zakonsku alimentaciju i zakonsko vidjanje sa djetetom.

 

koliko sam upoznat u odnosima kao nas moja zakonska obaveza nastaje mojim priznanjem djeteta pred maticarom. Zasto me ona tuzi i po kojoj osnovi? samo zato sto ja ne zelim zivjeti sa njom i praviti se da se volimo?!!??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nije možda...

Članak 226.

(1) Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život.

(2)Otac izvanbračnog djeteta dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje iz stavka 1. ovoga članka i za vrijeme do podnošenja tužbe.

Inače, 10.500 za 5 mjeseci što se samog uzdržavanja djeteta tiče je više nego u redu (a naročito u odnosu na prihode), dokaze o uplatama imate...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka djeteta je na porodiljnom dopustu i prima naknadu od 2880,00kn,a prije je bila zaposlena, i posao ju ceka po

zavrsetku porodiljnog dopusta...

Zanima me koja je razlika izmedju izvanbračne zajednice,i koliki je minimalni period za utvrdjivanje iste, i kako se utvrdjuje, te kakva je razlika izmedju izvanbracne zajednice i seksualne avanture u kojoj se rodi dijete, a druga strana nije htijela da se dijete rodi i nisu nikada zivjeli zajedno, kao sto je nas slucaj. Znam da zakon izvanbracnu zajednicu proglasava kada se zivi zajedno mimimalno 3 godine ili manje ako je rodjeno dijete. sto ako nismo zivjeli zajedno niti 1 dan,a dijete je rodjeno iz jednonocne avanture. To se ne bi moglo zvati izvanbracnom zajednicom, zar ne? Kako zakon regulira takav odnos?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da brkate pojam izvanbračna zajednica i izvanbračno dijete.

vi imate izvanbračno dijete, odnosno dijete rođeno izvan braka koje je u svim pravima i obvezama prema roditeljima izjednačeno kao i bračno. dakle ima pravo na uzdržavanje, susrete i druženje i pravo na nasljeđivanje od roditelja jednako kao i da je rođeno u braku, odnosno jednako sa djecom rođenom u braku. način na koji je do začeća došlo (iz ljubavi, avanture ili čega got,ne umanjuje pravo djeteta- nije ono tražilo da mu roditelji završe zajedno i zajedno ga naprave, pa zakon zato štiti pravo tog djeteta.

 

izvanbračna zajednica je faktična zajednica života neoženjenog muškarca i neudane žene koja je trajala duže vrijeme /uobičajeno se uzima tri godine/ odnosno kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

Izvanbračna zajednica je važna zbog reguliranja osobnih odnosa žene i muškarca (a ne djeteta i oca ili djeteta i majke) u nasljednopravnim odnosima i pravima na uzdržavanje

 

ako vi ne živite skupa nema govora o izvanbračnoj zajednici jer nije ispunjena pretpostavka "faktična zajednica života.." također ako je jedno od vas u formalnom braku sa nekim drugim također nema govora o izvanbračnoj zajednici bar što se zakona tiče.nikako rođenje djeteta nikakvu vezu, aferu ili što već ne čini i ne može činiti izvanbračnom zajednicom.

 

nadam se da imate potvrde o učinjenim isplatama/uplatama na račun majke za uzdržavanje djeteta jer ćete to inače teško dokazati. ako imate, svakako sve sakupite da biste mogli dokazati na sudu. za sve tvrdnje morate imati materijalne dokaze (kopije uplatnica...)

dijete ste dužni uzdržavati, sa majkom niste dužni biti.

a kako je dijete vaše nadam se da ćete da / nju viđati, voljeti paziti i brinuti se za njega. mislim da je minimalni mjesečni iznos za malo dijete oko 700 kn ispod kojeg se ne ide u rješenju suda.

 

za dobro malog stvora koje ima pravo na ljubav i skrb svojih roditelja nadam se da ćete se nešto uspjeti dogovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još uvjek možete osporavati očinstvo(obzirom na ponašanje djetetove majke)do 7 godine djeteta .

 

protutužbom na zakazanom ročištu tražiti utvrđivanje očinstva

 

tek kad se i ako se DNA metodom utvrdi da ste otac djeteta

plačajte sve zakonske obveze (pa i više ako ste u mogučnosti)

 

zašto plačati ako je majka djeteta imala još koju avanturu u isto vrijeme.

 

zašto ispasti žrtveni ovan.

 

DNA košta puno manje nego živciranje i financijski izdaci ako kasnije doznate možda istinu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mokronoge je napisao:

mislim da je minimalni mjesečni iznos za malo dijete oko 700 kn ispod kojeg se ne ide u rješenju suda.

Minimalni iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta koji je dužan platiti roditelj koji s njim ne živi, za dijete do 6 godina je 17% prosječne plaće isplaćene po zaposlenome u pravnih osoba u proteklog godini tj. =902,87 kn (za ovu godinu NN 40/10, sljedeći se očekuje cca 1.4.2011.).

Manje od tog minimalnog je moguće odrediti ako je roditelj dužan uzdržavati više djece ili dijete ima vlastiti prihod pa je i dužno sudjelovati u svom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od izmjena na snazi od 1.1.2008. Obiteljski zakon propisuje da MZSS svake godine do 1.4. objavi minimalne iznose koje je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi, a prema postotku od prosječne plaće isplaćene po zaposlenome u pravnih osoba u RH za proteklu godinu, u 3 razreda: do 6g 17%, 7-12g 20% i 13 nadalje 22%.

 

Da, svake godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno svima na odgovorima, pomogli ste mi puno!!!

 

Uplatnice na 10 500,oo kn imam i cuvam ih.

 

Za DNK analizu su me vec savjetovali, i namjeravam ju uciniti, ali ne preko suda, nego samo kao informaciju za mene kroz jedan od privatnih laboratorija. Vec sam nabavio pribor (cetkice, rukavice i ost. ).

Ja dijete, sin je, osjecam svojim i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, te sam odlucio ga priznati bez obzira na sumnjivo ponasanje majke. Iako bi na kraju moglo sve ispasti puno teze i skuplje, prije svega sam mislio na trenutke kada moj sin odraste i vidi preveliku razliku u danu svoga rodjenja u maticnome listu i danu njegova priznanja da je moj sin pred maticarem. Iako vecini ljudi neshvatljiva, moja je glavana i jedina namjera sacuvati moga sina od od bilokakvih sumnji da ga ja ne volim, a jedan pogled na maticni list i podatke u nemu realno vodi k tome, ovako od dana njegova rodjenja pa do mog priznanja njega kao mog sina je proslo 24 dana ,sto je razuman rok.

 

Ja svoje dijete volim i zato se borim za njega od prvoga dana u nadi da ce do vremena kada on pocne percepirati svijet oko sebe (sada ima 5 mjeseci)tenzije izmedju njegove majke i mene splasnuti i da on pamtiti samo trenutke kako su se mama i tata korektno i nadam se prijateljski odnosilj jedno prema drugome, i djelili dajednicku ljubav prema svome sinu.

A ako se na kraju krajeva i pokaze da ja nisam njegov otac, to je izvan moje moci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija