Jump to content

bračna stečevina ili ......


keka111

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molila bih vašu pomoć oko slijedećeg problema. Nakan razvoda moj bivši podnosi tužbu za povrat darovane imovine u braku. Situacija je slijedeća. Moj bivši je darovnim ugovorom dobio građevinsko zemljište od oca. Nakon stupanja u brak odlučili smo graditi kuću. Nenamjenskim kreditom koji sam ja uzela napravili smo manji dio kuće (za krov nismo imali) i čekali bolja vremena. Nakon 4 godine uzela sam stambeni kredit i banka je uvjetovala da za kredit za dovršetak kuće moram biti suvlasnik jer nemogu ulagati u tuđu imovinu i bivši muž mi je darovao pola gradilišta i pola kuće (koja je napravljena u braku). Njegovi roditelji pomogli su nam da napravimo manje zahvate na kući, a moji roditelji su nam pomogli na taj način da smo živjeli kod njih (nismo plaćali ni hranu i uredno smo bili prijavljeni kod njih) i otac mi je darovao novac od prodaje njegove ostavštine. Uz stambeni kredit, podigla sam nekoliko nenamjenskih i potrošačkih kredita, ispelala 2 kartice do svih limita i minis na tekućem do 3 plaće i sve je bilo ulupano u kuću. Moj bivšni nije podigao ni jedan kredit. Svoju plaću koju je dobivao svaka 3 4 mjeseca trošio bi na cugu i obilaženje birtija sa svojim šefom. Nakon rastave traži da mu vratim kuću jer kao ja nisam ništa doprinjela izgradnji i to mu je otac darovao. Napominjem da mu je otac darovao samo gradilište te da je sve ostalo bračna stečevina. Ne želim mu uzeti njegovo već želim da se pošteno podijeli ono što smo napravili u braku. On traži razvrgavanje darovnog ugovora. Zamima me:

1. Da li prihvatiti razvrgavanje ugovora i tražiti povrat sredstava? (imam sve dokumentirano, ugovore, račune, sve)

2. Ili da inzistiram na bračnoj stečevini?

 

Hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste sa suprugom sklopili ugovor kojim ste uređili međusobne pravne/ vlasničke odnose na nekretnine, isti se može uzeti kao bračni ugovor kojim ste riješili pitanje nekretnine kao dijela bračne stečevine. Ovo bi takođe uključivalo i zemljište ispod nekretnine te mi nije jasno ako postoji takav ugovor, čemu tužba?

U svom postu ne pišete konkretno o tome, već samo stavljate pod 1. mogućnost, prihvat razvrgnuća ugovora ( zahtjev iz tužbe, pretpostavljam).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sklopljen je darovni ugovor koji on želi razvrgnuti i postati vlasnik cijele kuće pod izgovorom da nisam ništa uložila i najavljuje tužbu. Pokrenuo je postupak u kojem putem sudskog vještaka dokazuje vrijednost nekretnine i zemljišta. Polovica kuće je upisana na mene, stambeni kredit je na mene koji on plaća. Ne znam kao da se postavim prema tome. Da li nakon što on podnese tužbu za povratom imovine jer je kao cijela darovana od njegovog oca prihvatim i tražim uloženi novac ili da odbacim i kažem da je sve to bračna stečevina?

 

Molim vas za vaša iskustva i savjete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija