Jump to content

pravo na nužni dio


hosta

Preporučene objave

Sin je uspio uvjeriti baku (moju mamu)da mu daruje kuću jer u suprotnom ostaje bez nje (razlog,uzet će je žena koja je samnom živjela 2,5g,ali u to vrijeme već sam bio sam)i mama mu ja darovnim ugovorom darovala kuću,a što sam ja saznao tek nakon 5mj.Ove godine mama je umrla i na ostavinskoj raspravi ja sam tražio nužni dio.No sin je donio oporuku u kojoj mama njemu ostavlja kuću te ostalu pokretnu inepokretnu imovinu.Meni uskračuje pravo nasljedstva i nužnog djela ,jer sam ja za njezina života dobio kuću i gradilište.Nakon smrti oca ,a poslije i brata naslijedio sam kuću,vočnjak i dvije oranice,a od mame nisam dobio ništa.Obzirom da mi sin osporava nužni dio traži sudski postupak molim Vas da mi pomognete ,imam li pravo na nužni dio ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo nejasno: tko je "sin" vama? Da li je to vaš sin, ili sin vaše mame, što bi značilo vaš brat ili polubrat? Od koga ste dobili kuću i gradilište?

 

Kao sin pokojnice nužni ste nasljednik, a to znači da imate pravo na nužni dio koji iznosi polovinu zakonskog dijela (onoga što bi dobili da nema oporuke) od cijele ostavine, pri čemu se uračunavaju i prethodna darovanja nasljednicima.

 

Koliko to iznosi, ovisi o odgovoru na početna pitanja, odnosno ukupnom broju nasljednika pokojnice.

 

To što ste ranije naslijedili od nekog drugog nema nikakve važnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste biti malo jasniji u izražavanju.

 

Da li se radi o oranicama koje su ostavina iza mame (bake) ili ste ih naslijedili ranije? Niste mogli naslijediti kuću temeljem nasljeđivanja oranica!?

 

Ako niste dobili ništa na dar od pokojnice, onda niste dobili ništa što bi se uračunavalo kao nužni dio.

 

Dakle, bez obzira na oporuku imate pravo na nužni dio koji je pola zakonskog dijela. Ako ste jedini zakonski nasljednik iza pokojnice, nužni dio iznosi polovinu ostavine, tj. njezine imovine u času smrti.

 

Činjenica da vas se oporukom isključuje iz nasljeđivanja nije bitna, jer navedeni razlog nije jedan od zakonom propisanih razloga temeljem kojega se nužnog nasljednika može isključiti iz nasljeđivanja (čl. 85 Zakona o nasljeđivanju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo Vam fala na odgovorima koji su mi sada razjasnili neke stvari.Samo da pojasnim ,kuća koju je mama darovala mome sinu je kuća koju je otac sagradio,a mala seoska kuća sa zemljištem koju je tata naknadno kupio nasljedio sam po tati nakon njegove smrti 2/3 i nakon bratove smrti 1/3

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija