Jump to content

status branitelja


djaba_raspašoj

Preporučene objave

pozdrav svima!

Imam jednog poznanika koji me zamolio da mu probam saznati nesto o mogucem rjesenju njegovog problema pa bih molio ako netko ima kakvu ideju da se javi.

Naime, gospodin je bio hrvatski branitelj, tj sudjelovao je u domovinskom ratu u regularnim postrojbama HV od 1992. do 1995., no nikada nije regulirao status hrvatskog branitelja - koliko sam ja shvatio ono sto mi je on rekao, on nije znao da je postojao neki rok do kojeg je trebalo poslati dokumentaciju i taj je rok prosao prije godinu ili dvije. Gospodin zivi daleko od vecih gradova i moglo bi se reci da je slabije stoji sa upravnim postupkom :) U ratu je ostao bez radnog mjesta te se od rata snalazi kojekakvim pomocnim poslovima. Iako se meni cini da je njegov slucaj beznadan, molio bi da mi se javi netko tko ima ideju kako bi se ipak mogao podnijeti zahtjev za priznanjem statusa hrvatskog branitelja i ostvarenjem prava na braniteljsku mirovinu. pozdrav i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fala na odgovoru...bio je i tamko se ne vodi jer nije to nikad zatražio, tj dostavio dokumentaciju od jedinice, a sada je za to "prošao rok" kako su mu rekli...pa mene zanima da li je postojao/postoji rok u kojem je trebalo regulirati status branitelja ili se to može još uvijek, t.j. bilo kada za života osobe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djaba_raspašoj je napisao:

Naime, gospodin je bio hrvatski branitelj, tj sudjelovao je u domovinskom ratu u regularnim postrojbama HV od 1992. do 1995., no nikada nije regulirao status hrvatskog branitelja - koliko sam ja shvatio ono sto mi je on rekao, on nije znao da je postojao neki rok do kojeg je trebalo poslati dokumentaciju i taj je rok prosao prije godinu ili dvije.

Iako se meni cini da je njegov slucaj beznadan, molio bi da mi se javi netko tko ima ideju kako bi se ipak mogao podnijeti zahtjev za priznanjem statusa hrvatskog branitelja i ostvarenjem prava na braniteljsku mirovinu.

Neka pisano zatraži potvrdu o pripadnosti postrojbi. Uz zahtjev neka priloži sve što ima od dokumentacije koja bi mogla potvrditi da je bio pripadnik određene postrojbe HV tijekom DR-a (direktno i indirektno: vojna knjižica, pozivi, odresci od primljenih plaća, zaduženja, razduženja, postavljenja, izjava zapovjednika i sl.).

Ukoliko u tome uspije, njegovo ime će se upisati u službenu evidenciju pripadnika postrojbe HV-a kojoj je pripadao za vrijeme DR, a koju vodi MORH (za HV) i moći će tražiti i dobiti potvrdu o status HB iz DR.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija