Jump to content

godisnji odmor - 2 ugovora


prorok

Preporučene objave

prvi ugovor sam potpisao od 10.4. do 30.40. drugi ugovor u drugoj firmi mi je od 1.5. do 15.10.

 

time sam prošle godine stjecao pravo na puni godišnji, no ove godine mi u firmi kažu da se više ne može prenositi rad iz druge firme, čime ne ispunjavam uvjet od 6 mjeseci potrebnih za stjecanje prava na puni godišnji. malo sam listao zakon o radu i u principu ne nalazim izmjene u tim odredbama, no kakti nisam stručan, moguće da nešto gledam krivo.

 

imam li pravo na puni godišnji ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prorok,

zakon o radu kaže:

Rok stjecanja prava na godišnji odmor

 

Članak 58.

 

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

 

i

 

Članak 55.

 

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

 

Prema gornjem imaš pravo na cijeli GO jer imaš neprekinuti radni staž više od šest mjeseci.

 

Samo baš nije jasno kaj si htel reć sa onim "time sam prošle dodine stjecao pravo na GO" ...na koju se godinu odnose oni datumi 10.4 do 30.04.0.05-15.10. malo si to zakukuljio. daj to pojasni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izmjenom Zakon o radu (NN 149/09) prestala je mogućnost "prenošenja" godišnjeg odmora kao miraza koji radnik donosi od prethodnog poslodavca. Čim se steknu uvjeti, trenutni poslodavac mu treba planirati godišnji odmor, a ako to ne uspije prije isteka i li prestanka ugovora o radu, taj poslodavac mu treba platiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. U tom slučaju radnik nema pravo na regres (ako inače ima). Godišnji odmor u slijedeću godinu mogu prenositi radnici koji ostaju kod istog poslodavca, ali iz nekog razloga nisu mogli isti koristiti (npr.žene ili muškarci koji koriste roditeljski dopust ili oni koji su na bolovanju), no moraju ga iskoristiti do 30.lipnja.

U vašem slučaju vam je onaj kod kojeg ste radili do 15.10.trebao dati GO ili naknadu za neiskorišteni GO, a ovaj kod kojeg radite sad nema obvezu davati vam GO iz 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija