Jump to content

otkaz za vrijeme bolovanja


partizanka

Preporučene objave

Molim nekoga da mi odgovori na moje pitanje!

U nedjelju navečer obavještavam poslodavca da mi je dijete bolesno i da neću doći na posao. U utorak mi na kućnu adresu stiže odluka o redovitom otkazu ugovora o radu. Danas, u srijedu, poslodavcu donosim doznaku o otvaranju bolovanja od ponedjeljka. Znači da sam dobila otkaz za vrijeme bolovanja? Da li je takav otkaz protuzakonit ili se samo bolovanjem prolongira otkazni rok. Da li se onda prolongira i onih 15 dana nakon uručenja otkaza za zaštitu prava radnika? Postoji šansa da sam trudna, ali će mi biti na knap od datuma pregleda do kraja tih 15 dana. Kako se uopće računaju tih 15 dana?

Molim hitno odgovor! Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

partizanka,

1. Poslodavac ti može dati otkaz za vrijeme bolovanja ali bolovanje nikako ne može biti RAZLOG otkazu.Kada bi razlog otkaza bio bolovanje otkaz bi bio protuzakonit.Osim toga nisi napisala kakav si redoviti otkaz dobila:

a.radi skrivljenog ponašanja? ili

b.iz poslovno uvjetovanih razloga?

 

Ti u roku od 15 dana od dana kad si primila odluku o otkazu imaš pravo podnjeti Zahtjev za zaštitu prava ukoliko smatraš da su njedovi razlozi neutemeljeni.On bi ti trebao (ali i ne mora) odgovoriti u roku od 15 dana. Ukoliko ti ne odgovori ili odgovori negativno ti opet u roku od 15 dana podneseš prijavu inspektoratu za radne odnose i utužiš poslodavca sudu.

Osim toga poslodavac mora prije otkazivanja provesti proceduru koju od njega traži Zakon o radu pa ukoliko je to bio otkaz pod:

a. Trebao te je zvati na obranu i upozoravati na tvoje skrivljeno ponašanje.

b. Morao je voditi računa o tvom socijalnom statusu (broju čl.koje uzdršavaš,starosti,stažu).

 

2.U oba slučaja ti imaš pravo na otkazni rok (neznamo kaj je poslodavacrekao u tom smislu u odluci o otkazu)Da si otišla na bolovanje za vrijeme otkaznog roka onda bi bolovanje zaustavilo tijek otkaznog roka odnosno isti produžilo za onoliko dana koliko si dana bila na bolovanju. Dakle je to u tvom slučaju dva dana.

U oba slučaja morao se savjetovati sa radničkim viječem ukoliko je potpisnik kolektivnog ugovora ili ako nije saindikalnim povjerenikom ,ako imate sindikat.

Dakle mi neznamo kakv si redoviti otkaz dobila. Nezmamo kako ga je poslodavac obrazložio. Zbog toga te dalje nemremo savjetovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Cigo1 na brzom odgovoru i sorry kaj nisam napomenula da sam dobila poslovno uvjetovani otkaz. Bolovanje nije razlog otkaza. Odluka o otkazu sadrži sve bitne elemente: otkazni rok od mjesec i pol dana, otpremnina od 1/3 bruto plaće za svaku godinu stažan, naknada za neiskorišeni godišnji. Mene zanima da li se otkazom za vrijeme bolovanja prolongira onih 15 dana za zahtjev za zaštitu prava (nisam shvatila iz tvog posta)? Postoji šansa da sam trudna a još nisam obavila pregled, pa bi mi dobro došlo koji dan više za dostavu eventualne liječničke potvrde.

Kako se računaju tih 15 dana? Vikendi i praznici se računaju? Koji je prvi dan, onaj poslije uručenja odluke o otkazu? Hvala puno, Cigo1!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

partizanka,

rok od 15 dana za dostavu ZZP-a, računa se od dana kada si preuzela Odluku. Činjenica da si na bolovanju ne prolongira rok od 15 dana u kome moraš uložiti zahtjev za zaštitu prava.U rok se računaju kajendarski dani. Dakle ne odbijaju se dani koji su neradni,blagdani ni DP.

Međutim tebi nije važan rok za ZZPprema:

Članak 129.

 

(1) Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava, zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.........

 

Dakle tise nećeš žaliti na odluku poslodavca u smislu pobijanja njegovih opravdanih razloga. Ti, s obzirom da misliš kako si trudna, želiš spriječiti otkazivanje ugovora s obzirom na doljnju odredbu Zakona o radu:

Zabrana otkaza

 

Članak 71.

(2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.

 

Zbog toga ti MORAŠ poslodavcu dostaviti dokaz o svojoj trudnoći prema st(2) u roku od 15 dana. Idi na privatnu kliniku i plati pregled kako bi dokaz dobila i dostavila ga u tom roku. Predajom dokaza otkaz će postati ništetan kako to kaže gornji ćl.zakona o radu.

U tom smislu napisat ćeš obavijset poslodavcu i dostaviti mu ga zajedno sa sa potvrdom na uruđbeni ili poštom sa povratnicom.

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija