Jump to content

profesionalna radna nesposobnost


splita

Preporučene objave

:-?

molim pomoc.radi se o tome da mi je komisija sa hzzo-a utvrdila profesionalnu radnu nesposobnost za moje radno mjesto-visoka strucna sprema u drzavnoj sluzbi.moze li mi u toj situaciji poslodavac dati otkaz ili me mora nekako zbrinuti npr. na drugo radno mjesto koje bi mogla nesmetano obavljati i mora li to biti u okviru moje strucne spreme..

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

splita,

za tebe vrijede sljedeće odredbe zakona o radu:

Članak 74.

 

(1) Radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti te je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja ili oporavka poslodavac ne može otkazati ugovor o radu u razdoblju privremene nesposobnosti za rad zbog liječenja ili oporavka.

 

i

Članak 76.

 

Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni specijalist medicine rada, odnosno ovlašteno tijelo sukladno posebnom propisu, utvrdi da je sposoban za rad, ima se pravo vratiti na poslove na kojima je prethodno radio, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

 

i

Članak 78.

 

(1) Ako ovlašteno tijelo utvrdi da kod radnika postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje tog tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu u pisanom obliku za obavljanje poslova za koje je on sposoban, koji što je više moguće moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

 

(2) Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove

 

i

Članak 79.

 

(1) Poslodavac može otkazati radniku kod kojega postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća.

 

(2) Radničko vijeće će dati poslodavcu suglasnost na otkaz ugovora o radu, ako poslodavac dokaže da je poduzeo sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove, odnosno ako dokaže da je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima, u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštene osobe, odnosno tijela.

 

(3) Ako radničko vijeće uskrati suglasnost na otkaz, odnosno ako isto nije utemeljeno i ne postoji sindikalni povjerenik koji ima sva prava i obveze radničkog vijeća, suglasnost može nadomjestiti sudska ili arbitražna odluka.

 

Otpremnina u slučaju ozljede na radu ili profesionalne bolesti

 

Članak 80.

 

(1) Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a koji nakon završenog liječenja i oporavka ne bude vraćen na rad, ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu od iznosa koji bi mu inače pripadao.

 

(2) Radnik koji je neopravdano odbio ponuđene poslove iz članka 78. stavka 1. ovoga Zakona nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu.

 

To za tebe znači da dok si na bolovanju poslodavac ti nemože otkazati ugovor o radu.

Ugovor o radu može ti otkazati kada iscrpi sve rečene mogučnosti kojima te mora pokušati vratiti na posao i provede postupke prije otkazivanja ugovora o radu na koje ga obvezuje zakon. Tada može donjeti odluku o redovitom otkazu ugovora o radu iz osobno uvjetovanih razloga ali je obvezan isplatiti ti dvostruku otpremninu prema čl.80.st.1.U tom slučaju imaš i pravo naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samim time što je komisija u hzmo-u utvrdila profesionalnu nesposobnost za rad vi ćete postati korisnik mirovine, ukoliko budete ispunjavali uvjet što se tiče mirovinskog staža. S obzirom da se radi o profesionalnoj nesposobnosti za rad vi i dalje možete nastaviti raditi, pri čemu poslodavac mora uzeti u obzir kontraindikacije navedene u rješenju o priznanju prava na invalidsku mirovinu. Da li ćete ostati na istom radnom mjestu ili nekom drugom ovisi o dogovoru s poslodavcem.

Ako uz mirovinu odlučite da ćete i raditi mirovina vam se utvrđuje s mirovinskim faktorom 0,5 (čl.80. st.1. točka 5. Zakona o mirovinskom osiguranju). A ako prekinete radni odnos mirovina se ponovno određuje s mirovinskim faktorom 0,8 (čl.80. st.1. točka 4.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema članku 52.st.1 ZOMO pravo na invalidsku mirovinu ima osiguranik ako je invalidnost nastala zbog bolesti ili ozljede izvan rada prije navršenih 65.g. i ako navršeni mirovinski staž pokriva najmanje 1/3 radnog vijeka. (uz izuzetke stjecanja prava na mirovinu prema čl.52.st.2.točka 1. i 2.,st.5. ZOMO- pri čemu je dovoljan staž od 1.g. odnosno 2.g. s obzirom na stručnu spremu i godine, ili ako je uzrok invalidnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest bez obzira na dužinu staža ostvaruje se pravo na mirovinu.)

Kao radni vijek (čl.52.st.3.ZOMO) uzima se broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20.g. života od dana nastanka invalidnosti(za SSS i niže). Ako je osiguranik nakon navršene 20.g. bio na redovnom školovanju i stekao VŠS, radni vijek računa se od navršene 23.g. života, a osiguranik koji je stekao VSS od navršene 26.g.života.

Još jedna pogodnost koju zakon predviđa je i skraćivanje radnog vijeka (čl.52. st.4. ZOMO)za razdoblje:

- za koje je osiguranik proveo na odsluženju vojnog roka

- za koje je bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležnoj službi za zapošljavanje.

 

Znači ono što je bitno za invalidsku mirovinu:

-da vještak da pozitivan nalaz i mišljenje tj. da je nastupila radna nesposobnost (bilo potpuna, bilo smanjena)

-i da mirovinski staž pokriva 1/3 radnog vijeka (treba razlikovati mirovinski staž od radnog vijeka).

 

Evo i jednog primjere:osoba stara recimo 45.g. sa SSS, ima 10.g.staža,uzrok invalidnosti bolest

Njen radni vijek iznosi 25.g. a 1/3 mirovinskog staža potrebna za priznavanje prava na mirovinu iznosi 8.g. i 4 mj.

Nadam se da sam pomogla. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija