Jump to content

zapisnik ostavinske rasprave


brakrs

Preporučene objave

Moj pokojni stric koji nije imao potomaka i koji je umro 1992 ostavio je putem oporuke svoju polovinu kuće meni. U početka ostavinske rasprave njegova supruga je pokrenula parnicu(iako je priznala oporuku) u cilju opovrgavanja njegovog vlasništva.Nakon 18 godina suđenja konačno je izgubila parnicu i ove godine je nastavljen ostavinski postupak pri čemu se pokazalo, na moje veliko iznenađenje, da je ona podnijela i zahtjev za nužni dio 1993. Umrla je 1998 i svoju imovinu je ostavila oporukom svojoj nečakinji.

Prema zakonu o nasljeđivanju članak 180(stari zakon) i 183(novi zakon) trebao je u toku ostavinske rasprave 1993 biti napravljen zapisnik i ja kao učesnik u ostavinskoj raspravi sam ga trebao potpisati. Međutim niti sam ga ja potpisao,niti sam bio obavješsten o njenom zahtjevu za nužni dio o kom sam upoznat tek sad nakon 18 godina u toku nastavka ostavinske rasprave.

Moje pitanje glasi:

Jeli postupak za postavljanje zahtjeva za nužni dio izvršen u skladu sa zakonom odnosno jesam li trebao biti obavješten o zahtjevu za nužni dio još tokom prvog dijela ostavinske rasprave 1993.(da sam bio o tome obavješten čitav proces dug 18 godina bi se mogao izbjeći ili voditi na drugi način)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao stranka u postupku imate pravo na uvid u spis u svako doba (naravno, unutar radnog vremena suda), dakle u sve dokumente.

 

Dok se ne vide okolnosti podnošenja toga zahtjeva za nužnim dijelom, ne može se sa sigurnošću odgovoriti, ali - načelno - mislim da nije bitno na koji je način taj zahtjev izražen, na ročištu ili u podnesku sudu. Po mojem mišljenju, bitno je da je pravovremeno izražen i uredno dostavljen sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija