brakrs objavljeno: 29. listopad 2010. Dijeli objavljeno: 29. listopad 2010. Moj pokojni stric koji nije imao potomaka i koji je umro 1992 ostavio je putem oporuke svoju polovinu kuće meni. U početka ostavinske rasprave njegova supruga je pokrenula parnicu(iako je priznala oporuku) u cilju opovrgavanja njegovog vlasništva.Nakon 18 godina suđenja konačno je izgubila parnicu i ove godine je nastavljen ostavinski postupak pri čemu se pokazalo, na moje veliko iznenađenje, da je ona podnijela i zahtjev za nužni dio 1993. Umrla je 1998 i svoju imovinu je ostavila oporukom svojoj nečakinji. Prema zakonu o nasljeđivanju članak 180(stari zakon) i 183(novi zakon) trebao je u toku ostavinske rasprave 1993 biti napravljen zapisnik i ja kao učesnik u ostavinskoj raspravi sam ga trebao potpisati. Međutim niti sam ga ja potpisao,niti sam bio obavješsten o njenom zahtjevu za nužni dio o kom sam upoznat tek sad nakon 18 godina u toku nastavka ostavinske rasprave. Moje pitanje glasi: Jeli postupak za postavljanje zahtjeva za nužni dio izvršen u skladu sa zakonom odnosno jesam li trebao biti obavješten o zahtjevu za nužni dio još tokom prvog dijela ostavinske rasprave 1993.(da sam bio o tome obavješten čitav proces dug 18 godina bi se mogao izbjeći ili voditi na drugi način) Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 29. listopad 2010. Dijeli odgovoreno: 29. listopad 2010. Niste napisali na koji način je zahtjev za nužnim dijelom podnesen ako to nije bilo na ročištu ostavinskog postupka, i da li je bio podnesen prije ili nakon prekida ostavinskog postupka radi upućivanja u parnicu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
brakrs odgovoreno: 29. listopad 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 29. listopad 2010. Informiran sam od odvjetnika da na sudu postoji zapisnik.O detaljima zapisnika ne znam nista niti sam ga vidio. Isti nije napravljen na rocistu. Jedino je mogao biti napravljen nakon prekida ostavinskog postupka. Imam li pravo traziti na uvid zapisnik? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
brakrs odgovoreno: 1. studeni 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 1. studeni 2010. Izgleda da mi nitko na Forumu ne moze pomoci. Zna li netko odvjetnika u Zagrebu specijaliziranog za nasljedno pravo. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 2. studeni 2010. Dijeli odgovoreno: 2. studeni 2010. Kao stranka u postupku imate pravo na uvid u spis u svako doba (naravno, unutar radnog vremena suda), dakle u sve dokumente. Dok se ne vide okolnosti podnošenja toga zahtjeva za nužnim dijelom, ne može se sa sigurnošću odgovoriti, ali - načelno - mislim da nije bitno na koji je način taj zahtjev izražen, na ročištu ili u podnesku sudu. Po mojem mišljenju, bitno je da je pravovremeno izražen i uredno dostavljen sudu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.