Jump to content

Dvojim...


wastland

Preporučene objave

Prije dvije godine umire mi stric a početkom ove godine moj otac.

 

Pokojni stric je mom pokojnom ocu 2005 darovao svoj stan uz suglasnost da isti može uknjižiti 1/1 uz zadržavanje prava doživotnog korištenja istog što je i učinjeno.

 

Nakon smrti mog oca ostajemo kao jedini nasljednici druga očeva zakonita supruga i ja. Moj otac testamentom mi ostavlja stan u kojem je živio zajedno sa svojom ženom u omjeru 1/1 kojeg je napisao prije stupanja u brak sa istom uz njeno osobno znanje i suglasnost.

 

U trenutku očeve smrti tzv.stričev stan je bio u najmu studenticama a isto tako i jedna soba iz drugog stana. Da bih na neki način olakšao stvari očevoj ženi ponudio sam joj da ostane sve onako kako je i bilo prije očeve smrti uz uvjet da mi šalje dio od najma a jedan dio da zadrži da bi platila osobne režije što je ona u prisustvu svedoka i prihvatila.Kako su se vremenom bili nagomilali i nekakvi drugi dugovi zbog neplačenih računa nisam u prvo vrijeme insistirao na urednosti dogovorenog a nakon nekoliko mjeseci skužim da uopće ni nema namjeru ne samo da mi nešto da u obliku dogovorene najamnine nego da ne plaća ni račune u obadva stana osim onih koji su nužni : struja i telefon a zbog zajedničkog brojila niti vodu!

 

Kako stanujem u jednoj a cijela priča se odvija u drugoj susjednoj državi jedino odlazak na lice mjesta i razgovor mi je mogao dati razjašnjenje : ona bi da stričev stan prodamo i podijelimo novce a kako je svoj stan ( treći u priči i otkupljen novcem od moga oca ali na njeno ime!)več prodala to bi joj bilo dovoljno da kupi sebi stan u kvartu u kojem bi htjela.

 

Ok. Otišli smo kod notara i dali nasljedničke izjave koje sam ja po dogovoru u roku od tjedan dana i potvrdio u obliku pravomočnog sudskog rješenja. 8-)

 

Nakon što je dogovorno prešla u " stričev" stan i meni oslobodila za daljnji najam stan u kojem je do tada živjela sa mojim ocem u istom pronalazim darovni ugovor ali i med. dokumentaciju u kojoj je razvidno da godinu dana prije od trenutka kada piše darovni ugovor moj stric ima dijagnozu F06 kao poslijedicu cerebralnog inzulta!?

 

Ostavinska rasprava iza strica je bila pokrenuta ali nije održana zbog smrti mog oca koji je prećutao da još postojimo i moja sestrična i ja kao potencijalni nasljednici!?

 

(Ok. Skužio sam da je cijela priča smišljena kako bi se moja sestrična onemogučila u nasljeđivanju i da bi dotični stan na takav način mogao uči u ostavinsku masu tako da gospođa može dobiti dio jer je moj otac strašno bio zabrinut za njenu sudbinu nakon svoje smrti... ( Ipak je 18 god mlađa bila od njega nikada radila on joj je i kuhao i prao i tako... :-D ))

 

Do današnjeg dana gospođa mi nije dala novce od dogovorenog najma niti platila režije koje je bila dužna platiti.Navodno isplatit će me kada dotični stan prodamo pa od tih novaca... :vrti::misli::palacdolje: ...

 

Nego...dvojba:

 

 

Ima li moja sestrična pravo na nužni dio

 

I pravo na pobijanje darovnog ugovora na temelju recimo stričeve "neuračunjljivosti" ( poslovne nesposobnosti) jer radije bih taj stan dijelio sa sestričnom...

 

Thnx. na eventualnim odgovorima!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Upravo sam dobio tužbu u kojoj me cijenjena gospođa iz prethodnog posta tuži za poništaj testamenta i rješenja o nasljeđivanju!

 

Iz tužbe slijedi :

 

1. Na osnovu testamenta tuženik je nakon ostaviteljeve smrti pokrenuo ostavinski postupak pa je pravomoćnim rješenjem proglašen jedinim nasljednikom na imovini ostavioca sa dijelom 1/1.

 

2.Tužiteljica je bila bračni drug tj supruga pokojnoga jer su sklopili brak 1995 koji prestaje smrću ostavioca 2010.

 

Članom 71.st.2 zakona o nasljeđivanju je rečeno da ne mogu biti svjedoci lica pobrojana u ovoj odredbi ( Stvar se odvija na području FBIH tako da ne znam točno što u članovima koje ću navesti stvarno i piše) Kao ni BRAČNI DRUG ZAVJEŠTAOCA pri sačinjavanju pismenog testamenta pred svjedocima.

 

Dakle gospođa nije mogla biti svjedok pisanog testamenta svoga supruga pa zbog činjenice da je ona potpisala ovaj testament kao svjedok taj testament je ništavan.

 

3.Ostavinski sud je propustio u ostavinskom postupku utvrditi ovu činjenicu zbog čega je donio na osnovu pravno nevažećeg testamenata nezakonito rješenje o nasljeđivanju koju je imovinu iz tog testamenta uručio tuženiku kao jedinom testamentarnom nasljedniku.

 

3.Bez obzira što je rješenje o nasljeđivanju pravosnažno tužiteljica na osnovu čl.231 st. 5. Zakona o nasljeđivanju podnosi ovu tužbu kojom osporava punovažnost pisanog testamenta pred svjedocima a pravno uporište za ovu tužbu nalazi u citiranoj zakonskoj odredbi koja glasi :

 

Kada je ostavinski sud raspravio zaostavštinu a trebalo je stranke uputiti na parnicu,pravosnažnost odluke ostavinskog suda ne spriječava da se o odnosnom zahtjevu pokrene parnica.

 

4.Tužiteljica smatra da je Ostavinski sud bio dužan prekinuti ostavinski postupak i uputiti na parnicu stranku čije pravo smatra manje vjerojatnim jer su među strankama bile sporne činjenice od kojih zavisi pravo na naslijeđe tj. punovažnost testamenta.

 

Tužiteljica dakle tvrdi da je pravno ništav pismeni testament pred svjedocima zavještaoca kao i rješenje o nasljeđivanju koje je donijeto na osnovu ovog testamenta i sva kasnija rješenja zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda na osnovu kojih je izvršen upis prava vlasništva na nekretninama obuhvaćenim ovim testamentom.

 

Tužiteljica predlaže da se u dokaznom postupku provedu slijedeći dokazi :

 

da se izvrši uvid i pročitaju

Pismeni testament iz 2003...

 

itd

 

Tužiteljica predlaže da Općinski sud po ovoj tužbi zakaže i provede pripremno ročište i ročište za glavnu raspravu te da nakon toga donese slijedeću presudu

 

PONIŠTAVA se kao nezakonit pismeni testament pred svjedocima testatora sačinjen...

 

Rješenje o nasljeđivanju....

 

pa će se zaostavština iza umrloga raspraviti po zakonskom redu nasljeđivanja u ostavinskom postupku kod Općinskog suda da platim troškove i sve ostalo...

 

Ok to je njihov stav ali :

 

Dana tog i tog

 

Ja (Dotična gospođa) izjavljujem da ne osporavam testament mog umrlog supruga sačinjen pred svjedocima Također izjavljujem da se u cijelosti prihvatam

svog nasljednog dijela koji mi pripada na svoj ostaloj imovini koja čini ostavinsku masu iza ostavioca a nije obuhvaćena navedenim testamentom

 

Onda idem ja sa izjavom da se u cijelosti prihvatam svog naslijednog dijela koji mi pripada na osnovu testamenta i zakona

 

Troškove notarske obrade snosimo sami

 

Notar je upozorio stranke na odredbe člana 139 Zakona o nasljeđivanju a naročito da se izjava o primanju ili odricanju od nasljeđa data u ostavinskom postupku NE MOŽE OPOZVATI

 

Ja na osnovu ovih nasljedničkih izjava pokrećem ostavinsku raspravu a ne testamentom i dobivam prvo privremeno rješenje o nasljeđivanju a tek nakon isteka vremena kojeg je gospođa mogla iskoristiti za svoju žalbu na pravomoćnu presudu dobivam rješenje o pravomoćnom nasljeđivanju.

 

Baš bi me zanimali vaši komentari ma kakve oni naravi bili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ok. Ovako stvari stoje. Gospođa nije u trenutku potpisivanja testamenta bila zakonita supruga moga oca jer je bila razvedena od njega 2001 a brak po drugi put je sklopila sa mojim ocem tek nakon kada je potpisala testament kao SVJEDOK!

 

Nego doista je zanimljivo PRAVNO pitanje da li ona kao SVJEDOK testamenta može potraživati nešto od imovine koja je testamentom izričitiom izjavom volje testatora ostavljena meni u slučaju da je stvarno bila u braku sa mojim ocem?

 

:misli::-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija