Jump to content

Alimentacija- dugovanje


LilySan

Preporučene objave

Poštovani,

 

naime... imam kćer 9g. bivši suprug trenutno plaća alimentaciju preko ovrhe na plaću. Problem je u tome što je 10 mjeseci bio u zatvoru. Kad je izašao i vratio se u istu firmu gdje je radio i prije zatvora (oni imaju ovrhu na plaću od prije) nastavili su mu skidati alimentaciju s plaće. Ali što je s 10 mjeseci koje nije plaćao. Oni kažu da mu ne smiju skidati nastalo dugovanje (ja zelim da plati i dug i kamate- naravno), jer nemaju na osnovu čega. Molim da mi netko objasni što bi trebala napraviti, jer ovo je 2. put da se dogodilo tako nesto (isto je bio u zatvoru 10mj. i nikad mu nije naplaćeno nastalo dugovanje iz tog perioda. Ili Vas molim preporuku za KVALITETAN odvjetnički ured, ako je moguće što bliže Novom Zagrebu ili Velikoj Gorici. Hvala... :-( UUUPOOOMOOOĆ...........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dug po neplaćenoj alimentaciji ne zastarjeva (tj. zastara je 5 god po punoljetnosti djeteta/ prestanku obaveze). Pa ćete moći dug utjerati kad-tad, sa pripadajućim kamatama.

 

Može se provesti ovrha na imovini, ako je ima.

 

Čini mi se da ste jako zagrijani za to da ga tužite.

To ima smisla ako se dug može naplatiti.

 

Vaš bivši/otac djeteta ipak nije bio 10 mj.u Njemačkoj i zaradio dobru paru, nego u zatvoru (ne ulazim u razlog) i nije zaradio ništa. Nije baš da izbjegava plaćati. Da ste još uvijek u braku, isto ne bi pridonosio u obiteljski budžet.

 

Ako ga krenete gaziti tužbama, tek bi onda mogao početi s izbjegavanjem plaćanja, a prijetnja zatvorom mu više ne znači puno.

Dobro odvagnite što Vam je od veće koristi.

 

:palac:

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ova feliksova logika je stvarno super. on je bio 10 mjeseci u zatvoru i nije pridonosio i sad bi dijete trebalo prestati zivjeti tih 10 mjeseci. gdje je sad nestalo ono da je roditeljska skrb zajednicka i nakon razvoda?

 

prvo se obratite njemu, a ne njegovom poslodavcu i probajte dogovoriti otplatu (makar u ratama)ili da placa uzdrzavanje uvecano za 300-400 kuna dok ne vrati ono sto je duzan za to desetomjesecno razdoblje ( te zatezne ionako nisu puno, pa bi bilo dobro da se tako izvansudski mozete dogovoriti i bez njih)

 

ili ako za to ne zeli ni cuti,pokrenite ovrhu na cjelokupnoj imovine i naplatite potrazivanja sa zateznim kamatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...radi se o tome što dotični gospodin nije plaćao nikakvu alimentaciju do djetetove 7.godine, a plaća mu je puuuunpo veća nego sto je prijavljena... i ne trazim nista sto mom djetetu po zakonu ne pripada. U jako teskoj smo financijskoj situaciji i ne vidim zasto ne bih trazila za nju ono sto joj pripada. Radi se o skoro 10.000,00kuna duga. Da je zivio samnom to vrijeme sada bi skupa samnom i vracao moje dugove koje sam napravila zbog neimastine. I ne bi mi se skupljale kamate na nedozvoljenom minusu proizasle iz cjelokupne situacije. Nažalost radi se o očaju, a ne o želji za tužbama. Molila bi barem na mail preporuku dobrog odvjetnika. Hvala.. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobri ce vas odvjetnici skupo kostati,a nece napraviti nista sto vi ne mozete sami.

osim toga, imate pravo traziti odvjetnika- opunomocenika bez prava na naknadu preko hrvatske odvjetnicke komore.

 

http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169

 

skupite papire, nema toga puno, posaljite im postom preporuceno i ocekujte da cete u roku dva tjedna dobiti odgovor i podatke o odvjetniku koji vam je dodjeljen. zatim se javljate njemu i razgovarate o strategiji. ne zaboravite da u svim postupcima uvijek navodite da trazite oslobođenje od eventualnih troskova zbog financijskog stanja.

informirajte se, mozda imate neka prava koja jos ne ostvarujete. djecji doplatak/pomoc centra za soc. skrb/ ne znam je li dijete na vasoj poreznoj kartici prijavljeno/ ako je skolskog uzrasta onda imate pravo na subvencije za prehranu (ovo provjerite u skoli osobno, znam da sam to negdje usputno procitala)

 

provjerite imate li osnove za tuzbu za povecanje alimentacije ako je ona manja od minimalnog iznosa ili dijete ima povecane potrebe/financijska situacija se promijenila...

 

ako bilosto radite privatno (logoped/psiholog/stomatolog/defektolog/dermatolog....) cuvajte te racune ili uplatnice za sportske i druge aktivnosti jer ih je uvijek dobro priloziti na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darla_ je napisao:

ova feliksova logika je stvarno super. on je bio 10 mjeseci u zatvoru i nije pridonosio i sad bi dijete trebalo prestati zivjeti tih 10 mjeseci. gdje je sad nestalo ono da je roditeljska skrb zajednicka i nakon razvoda?

 

Logiku da otac u zatvoru ne bi doprinosio da su u braku, ne možeš oboriti.

 

Molim ponovo pažljivo pročitaj moj post.Dao sam savjete, i savjetovao promišljen pristup.

Zašto je to loše?

Otac očito nije neka cvećka, dva puta u zatvoru po 10 mjeseci. Taj je sposoban izbjegavati plaćanje, a prijetnja novim zatvorskim aranžmanom ne djeluje kao kod drugih.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iskreno, to nisam nisam ni pokusala oboriti. smeta mi stajaliste da se ta alimentacija shvaca kao "mjesecni dzeparac za majku", a ne za dijete i onda bi svi mi trebali biti zadovoljni kad se ta obveza povremeno izvrsava i govoriti sebi da bi moglo biti i gore.

neke zene to sigurno i rade. ja nisam jedna od njih.

 

meni manjak reakcije nikad nije promisljen pristup jer se bas tim nedjelovanjem ne stiti dijete. neosporno je da ce prava majka ako se ikad nađe u toj situaciji pokusati sto bezbolnije po dijete rjesiti problem, naci dodatni izvor prihoda poput honorarnog posla kako dijete ne bi osjetilo svu ozbiljnost financijske situacije, ali se niposto ne moze govoriti da zbog nekog straha treba odustati od obrane djetetovih prava.

mozda covjek ima neke nekretnine, pokretnine nad kojima se moze sprovesti ovrha.

dala sam i druge prijedloge pa valjda nesto pomogne da se izvuku iz te situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija