Jump to content

neisplaćene plaće


Sarah1977

Preporučene objave

molim savjet vezano za neisplaćenu plaću.

naime, prekinula sam radni odnos u jednoj firmi (d.O.o.) u 12.mjesecu 2009. kako sam bila u zabludi i vjerovala da lojalnost prema bivšoj firmi i velika doza strpljenja i razumijevanja znači nešto, shvatila sam da na taj način očito ništa neću dobiti. Tvrtka je u financijskoj blokadi i nekako se "vuče" već neko vrijeme, istovremeno dugujući državi poreze, bankama kredite i sl. Kako direktor nema neku potrebu staviti firmu u stečaj ili kojim slučajem prodati svoj osobni automobil koji vrijedi GRO novaca ili prodati neku od nekretnina (koje glase na ime firme ili na njegovo ime), zanima me kako bih ja mogla potraživati neisplaćeni dio plaće (dug je za pola 11.mjeseca 2009 kao i trećina 12.mj.2009)?! Sveukupno oko 5000-6000 kn...

- da li platiti odvjetniku da napiše pismo upozorenja(s napomenom da se dug uplati unutar 15 dana)?

- nemam stare obračunske liste,pa ne znam da li se još na neki način može vidjeti da nije isplaćena plaća(uplate su išle na tekući račun)

- da li se ikako može tražiti neka naplata osobno od direktora(osiguranje naplate i sl.)?!S obzirom da je račun firme blokiran najvjerojatnije, a isti poslodavac sa strane posluje preko još neke tvrtke pa preko nje i incognito i prima uplate i radi isplate, ne bih samo podnijela privatnu tužbu i s time stala u red naplate nakon što se namiri država i sl, što bi značilo da novce niti neću vidjeti jer nisam sigurna da išta "sjeda"na taj račun u firmi?!

- da li firmu prijaviti inspekciji rada i sl.?Ne želim komplicirati stvari niti sebi pa čak niti njima, ali želim svoj zarađeni novac.

 

Ukratko, ne znam koji bi bio najbezbolniji(najpovoljniji) , najbrži i najučinkovitiji način da se naplati navedeni dug?

 

Unaprijed zahvaljujem na konkretnom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sarah,

najbrži,najučinkovitiji i jedini ispravan način koji predviđa zakon o radu će biti onaj koji sam preporuči pitateljici pod nickom "bucika". Napomenut ću još da potraživanje po osnovi plaće ne zastarjeva tri godine.Dakle redosljed je sljedeći:

1. ZZP-om (zahtjev za zaštitu prava)trežiti obačune NEISPLAČENIH plaća (ili dijela plaća) i isplatu(poštom sa povratnicom na adresu poslodavca).

2. Pričekati odgovor poslodavca 15 dana (može a nemora odgovoriti).

3. Odgovori li negativno ili ne odgovori,prijaviti inspektoratu za radne odnose.

4. Utužiti potraživanje kod nadležnog opčinskog suda( parnični odjel).

5. Malo čitati o ovoj problematici na ovoj stranici. :palac:

A to kaj bu ak je poslodavac ovo,ono ili nekaj treće,to bute ve videli. No međutim kakad mu priprjetite Inspekcijom rada mislim da nebu ravnodušan i nebu reskiral kaznu od 61.000 do 100.000 kn samo radi neizdavanja OBRAČUNA NEISPLAĆENE plaće . Ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ups,ovo mi nije trebalo:-)

By the way, da li bi bilo učinkovitije ako bih odmah platila odvjetniku da napiše pismo upozorenja u kojem traži obračune neisplaćenih plaća(po potrebi) kao i isplatu istih unutar npr.2 tjedna.Također napišemo i da će se pokretanjem tužbe tražiti i drugi troškovi(npr.kamate, sudski troškovi itd., a možda i zaprijetiti raznim prijavama,inspekcijama(u rukavicama,naravno)a to mislim da bi ih malo trgnulo?! a ako se ogluši poslodavac na to-krećemo dalje s tužbom.

Ukoliko imamo kakvu preporuku odvjetnika...slušam?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sarah,

prethodnim postom pokazala si da sama možeš napisati ZZP. I da znaš da mu možeš priprijetiti inspektoratum i u konačnici ,sudom. Nemoraš ga upozoravati na troškove on i sam zna da će ih imati.

Pazi samo neizdavanje obračuna neisplaćene a dsospjele plaće iloi njegovog dijela nosi sa sobom kaznu za poslodavca po tvojoj prijavi inspektoratu a inspektorata prekršajnom sudu,prema čl.294 ZOR-a od 61.000 do 100.000 kn. Dakle sumnjam da to tvoj poslodavac nezna i da ti nebu platil,ak nije glup?!

Tak da ja mislim da do inspektorata nebuš ni suda nebuš trebala ni ići. Ali ako buš morala onda buš išla. E onda bu ti trebal odvjetnik da ti sastavi tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drugi djelatnik,je drugi djelatnik koji ima svoj ugovor o radu.Ti iamš svoj. Ne?

Ja ne vidim kaj nije jasno.

Naziv firme? Znaš. Adresu? znaš. Odgovornu osobu? Znaš.

Tak nasloviš : ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA (prema čl.129 Zakona o radu; NN 15.12.2009)

Pa s obziraom da ti nje isplatio plaću u cijelosti za ,,,,mjesec ,,,,,god u iznaosu od.....kn i plaću u cijelosti za mj.....god u ukupnom iznosu od.........kn što je sveukupno neto za isplatu.....kn, te s obzirom da ti nije izdao obračune za dio neisplačenih plaća a što je protivno čl.84. i čl. 85.Zakona o radu kao i tvom ugovoru o radu br.....od dana tog i ti od njega tražiš:

1.Da ti dostavi obračun dijela neisplaćenih a dospjelih plaća

2. isplatu istih

u roku od 8 dana po primitku tvog Zahtjeva.

Ukolio ne postupi po tvojem zahtjevu ti ćeš se ovbratiti nadležnim državnim tijelima.

U G. Dragancu ....dan....tog i tog podnositeljca ZZP-a

xsara ofr

 

:skakuce:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cigo1,hvala na informacijama. Zahtjev je napisan i poslan preporučeno s povratnicom . Sad čekam poštu(i uplatu neisplaćene plaće) unutar 8 dana.Ako dođu obračuni i isplata-sve 5.Ako dođu obračuni(i IP obrazac koji sam također tražila jer nisam sigurna da su mi plaćali doprinose),a nema isplate-idem odvjetniku ali u tom slučaju ću od poslodavca tražiti,uz neisplaćene plaće i da podmiri troškove odvjetnika, sudske troškove, tražiti ću ga i kamate za tu plaću, a nisam 100% sigurna da li postoji mogućnost da tražim i neku otpremninu(detalji?)-iako je osobno uvjetovan otkaz ugovora(jer neću raditi ako ne dobivam plaću za to),a do tada sam bila u neprekidnom radnom odnosu na neodređeno kod njega više od 4 godine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija