Jump to content

Problemi s državljanstvom- ima pa nema...


malalasica

Preporučene objave

Poštovanje!

Molim ako mi tko zna odgovotriti na par pitanja ili malo pojasniti noivonastalu situaciju.

Otac mi ima 81 godinu i sada smo saznali da se trebao naknadno prijaviti u matičnu knjigu rođenih izvan Republike Hrvatske.

Nabavili smo rodni list i krenuli...kad tamo ispostavilo se da nema hrvatsko državljanstvo iako ima domovnicu (supruga mu je bila Hrvatica, ali u Hrvatskoj boravi od 1946. pa mislim da je i to dovoljno za stjecanje državljanstva, ili nije?...), navodno je tražio ispis iz hrvatskog državljanstava, što on tvrdi da nije, što i vjerujem jer nije tip koji hoda okolo i sređuje ili mjenja neke dokumente ako nije neka krajnja nužda...

Kad te krene onda te krene, pa se i tu ispostavilo da je bilo nekih grešaka , ali i izmjena imena i prezimena što se sve da srediti uz malo muke i potraživanje dokumenata iz domovine.

Ono što me zanima je slijedeće: s obzirom na njegove godine što se događa ako mi odustanemo od upisa u matičnu knjigu rođeni u Hrvatskoj, tj. ako ostavimo sve ovako neriješeno?

Tata ostaje po svemu tome stranac u Hrvatskoj pa me zanima koja prava mu mogu biti uskraćena kao stranom državljaninu- pri tome mislim na bitna prava za njega i njegov život tj. postoji li mogućnost nekih problema kojih nismo ni svjeni vezanih na to?

Naime , ako ta prava nisu bitna ne bih ga gnjavila s time. Ima li kakvih mogućih posljedica za djecu( brata i mene) pri nasljeđivanju itd.

Hvala na bilo kakvom odgovoru koji že nam pomoći i bar malo nas prosvijetliti u ovoj novonastaloj pomalo i smiješnoj situaciji!

Unaprijed Hvala!

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je u najmanju ruku nejasno, zašto bi se "trebao naknadno prijaviti u matičnu knjigu rođenih izvan Republike Hrvatske". Zar nije već rođenjem upisan u knjigu rođenih gdje se rodio (u ili izvan RH-a potpuno nebitno)?

Gdje ste onda pak nabavili "rodni list"? :misli:

A onda malo dalje pitate: "ako mi odustanemo od upisa u matičnu knjigu rođeni u Hrvatskoj". E sad budi pametan?

 

Kako nema hrvatsko državljanstvo, a ima domovnicu. Pa ona mu je upravo izdana u matičnom uredu (zasigurno u RH-a) u kojem je upisan u knjigu državljana. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Rodni list mu je izdan u rodnom mjestu, u drugoj državi.

Domovnicu je dobio kada i svi drugi, na posve legalan način da bi se sad postavilo pitanje kako ju je uopće dobio...Čudno pitanje jer u Hrvatskoj živi od svoje 15.-16. godine i gotovo 50 godina bio je u braku s hrvatskom državljankom.

Zašto naknadan upis?

 

Prije podosta godina otac je tražio promjenu imena(nekoliko slova) . U mojim dokumentima ostalo je "staro" ime i napomenuto mi je da bi bilo dobro da to dam ispraviti. Donijela sam rješenje o toj promjeni imena u općinu svog rođenja i tu mi je rečeno kako prvo treba obaviti taj naknadni upis u knjigu državljana i da se to navodno treba od devedeset i neke...(Nisam pravnik i ne znam ništa o toj promjeni u zakonima kao ni moj otac)...i tu je sve počelo.

 

Zato je moje pitanje:

obzirom na njegove godine što se događa ako mi odustanemo od upisa u matičnu knjigu rođenih u Hrvatskoj, tj. ako ostavimo sve ovako neriješeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam pronašla slijedeće:

Strani državljani plaćaju ne samo participaciju nego punu cijenu lijekova i posjeta doktoru.

To nije baš svejedno. srećom zdrav je, ali u tim godinama nikad se ne zna...

Ima li još takvih ili sličnih informacija ?

U općini tvrde da je tražio ispis iz knjige državljana što mi zvuči apsurdno, jer da je želio otići u svoju državu mogao je to realizirati davno prije devedesetih. Uvijek je isticao da mu je Hrvatska domovina, jer kao tamo gdje ti je dobro tamo ti je domovina itd. Mi ,njegova djeca smo tu, unuci...Zašto bi tražio ispis? da li moguće da došlo do pogreške?

Pri vađenju osobne karte nije imao problema...ništa mi nije više jasno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija