Jump to content

tko ima prednost


mirta1

Preporučene objave

Pozdrav, molim Vas hitno.

Mom d.O.o. (XX), je jedno d.O.o. (YY) dužno određeni novac na osnovu određenog poslovnog ugovora.

Poduzeće (YY) ima u vlasništvu nekretninu kojoj je vrijednost manja od njihovog duga prema mom d.O.o.

Zbog nemogućnosti vračanja duga prije godinu dana moje poduzeće (XX) se upisalo hipotekom na nekretninu tog (YY) poduzeća.

U međuvremenu, prije nekoliko mjeseci na tu nekretninu koja je i dalje vlasništvo (YY) je upisan i teret porezne uprave kojoj je (YY) također dužan određeni novčani iznos.

Sada se pojavio kupac za tu nekretninu pa me zanima

tko sad ima prednost pri naplati, dali moje (XX) d.O.o., ili porezna uprava, i dali moje d.O.o., ako kupac odustane od kupovine može aktivirati hipoteku i postati vlasnikom te nekretnine, a porezna da se naplaćuje od nečeg drugog.

Nadam se da nisam previše zakomplicirao.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko netko kupuje nekretninu direktnom pogodbom sa vlasnikom nekretnine, bilo bi mu jako pametno da se prije nego isplaćuje kakav novac dogovori sa založnim vjerovnicima oko brisanja tih tereta. Inače teško da će netko kupiti toliko opterećenu nekretninu, a da prije ne razgovara sa vjerovnicima, ali ima svakavih situacija.

 

Ukoliko "kupac" odustane, vi možete "aktivirati" hipoteku, iako ne znam kako izgleda, kako je upisana i kroz ovršni postupak prodavati nekretninu, odnosno prodaje ju sud na javnoj dražbi. Nitko ne ide prije vas, osim troškova ovršnog postupka i javnih davanja koje terete nekretninu u proteklih godinu dana.

 

Porezna (RH) ako je iza Vas u redu, namiruje se nakon Vas, ne prije. Dakle, Vi imate prednost.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, važno mi je da porezna nema nekakvo pravo prednosti, razmišljam da aktiviram hipoteku i nekretninu zadržim za sebe, i na taj način kompenziram dug koji mi je to poduzeće dužno.

nadam se da na to imam pravo, jer je moja hipoteka upisana kao založno pravo zbog namirenja duga po ugovoru ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mistral je napisao:

Vi se možete dogovoriti i sa kupcem nekretnine da on preuzme dug prema vama, ako mislite da je taj kupac malo solventniji.

 

Vjerojatnost da se sada nađe takav kupac po realnoj cijeni jednaka je vjerojatnosti da na plažu u Dalmaciji usred ljeta padne snijeg.

Takva kupoprodaja podrazumijeva gotovinskog kupca koji kupuje mačka u vreći - nekretninu opterećenu hipotekama i tko zna još čime.

Takav kupac će pričekati treću licitaciju i kupiti takvu nekretninu za polovinu ili trećinu procjenjene vrijednosti, i bez hipoteka.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija