Jump to content

vlasnica stana


is2405

Preporučene objave

pozdrav svima!

molim za pomoć znalaca. kupio sam stan u zagrebu pa imam malih problema. naime sa stanom je sve u redu osim neke male adaptacije. mislim papiri su uredni i sve je predano u gruntovnicu na uknjižbu prava vlasništva na stan.stan je kupljeni za kćerku jer je studentica u zagrebu. ovo joj je prva nekretnina pa koliko sam čuo ne treba platiti porez. ali sad sam išao na poreznu upravu i tamo mi je rečeno da mala treba uvjerenje o prebivalištu na toj adresi(gdje se nalazi stan). na to ja pitam dali to znači da mala mora mijenjati sve papire? rečeno mi je da. sad me zanima dali stvarno treba mala mijenjati adresu prebivališta ili ne? ona veli da baš i ne bi mijenjala adresu jer je u zagrebu svega utorak,srijedu,četvrtak i petak do podne. ali i samim tim bi izgubila neka studentska prava. ima li tko kakav savjet molim za pomoć. puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da se za oslobođenje od poreza treba prijaviti prebivalište na adresi stana koji je kupljen, a studentska prava ne može izgubiti na taj način.

 

Može izgubiti možda pravo na određeni iznos na iksici (jer će je računati kao domaću studenticu) i na smještaj u domu (koji joj ne treba, a pretpostavljam da se nije mislila prijaviti u domu pa ga "prodavati" što je ionako ilegalno), ali će zato, s druge strane, imati pravo na olakšicu kod ZET-a, pravo na parkirnu kartu ako se nalazi u zoni naplate, pravo da jednog dana kad postane majka dobije neku lovu iz gradskog proračuna... Sve ima svoje prednosti i mane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno se zahvaljujem na odgovorima! dom nije dobila jer joj je falilo nekih deset bodova. ali ovo mi nije jasno boravište i prebivalište. a na stanu treba napraviti malu adaptaciju pa se ne može seliti dok se to ne napravi zato sam ja mislio dal se može nekako drugačije na poreznoj. pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno se zahvaljujem na odgovorima! dom nije dobila jer joj je falilo nekih deset bodova. ali ovo mi nije jasno boravište i prebivalište. a na stanu treba napraviti malu adaptaciju pa se ne može seliti dok se to ne napravi zato sam ja mislio dal se može nekako drugačije na poreznoj. pozdrav svima hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da bi ostvarila poreznu olakšicu

prebivalište na kupljenoj nekretnini treba biti prijavljeno odmah da bi porezna mogla donijeti ispravno rješenje.

 

renoviranje stana nije razlog da se ne prijavi prebivalište na istom .

potreban je vlasnički list(iz gruntovnice) ili kupoprodajni ugovor

i prijava prebivališta u nadležnoj policijskoj postaji

predhodno odjaviti sadašnje prebivalište.

 

poreznu olakšicu nemorate koristiti a tada nije obvezna prijava prebivališta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem da je u ovom slučaju pitanje o kolikoj se adaptaciji radi, tj. je li objekt uistinu neuseljiv.

 

U novim se zgradama vlasništvo katkad stjecalo u trenutku izgrađenosti od nekih 60 % i u tom je slučaju poreznicima trebalo dati izjavu da će se prebivalište prijaviti na rečenoj adresi čim stan bude useljiv. Također se prilagala potvrda investitora da zgrada još nije gotova s procjenom do kad će biti gotova.

 

Pretpostavljam da biste mogli poreznicima predati prijavu s izjavom da će se vaša kćerka useliti u taj stan i prijaviti prebivalište čim isti bude useljiv, ali ćete onda morati angažirati i neku građevinsku tvrtku koja će službeno izvoditi adaptacijske radove i koja će vam dati svoju procjenu o tome kad će stan biti useljiv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija