Jump to content

Prijava zene i djeteta na sebe


giga1

Preporučene objave

Zaposlen sam u firmi na stalno.

Djete mi ima godinu dana i prijavio sam ga na sebe radi zdrastvenog, sada smo se ozenili pa bi trebao i zenu prijaviti na sebe.

Zanima me sto ja dobivam s time sto ju prijavim na sebe i sto ako ju prijavim kao uzdrzavanog clana?

Je li trebam dobiti vecu placu ili ide neki dodatak ili nesto slicno, ako me mozete malo uputiti.

Zivimo u Rijeci.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja uzdržava članove obitelji treba taj podatak upisati na svoju poreznu karticu - obrazac PK. To se radi u Poreznoj upravi prema mjestu prebivališta - ponesite sa sobom rodni list za dijete i vjenčani list za upis supruge, kao i potvrdu da je prijavljena na zavodu za zapošljavanje.

Ta PK kartica nakon toga ide kod vašeg poslodavca i on vam temeljem tih podataka obračunava veći osobni odbitak - osim 1800,00 kn koliko je neoporezivo za vas, još će biti 1800 kn neoporezivo za vaše uzdržavane članove. To će vam povećati plaću ako niste prijavljeni na neki minimalac, a ostalo dobivate "na crno", jer uvećanje osobnog odbitka smanjuje iznos poreza i prireza koji plaćate iz plaće.

Drugo vam poslodavac nema što dati, a za dječji doplatak morate pitati na "mirovinskom", tamo će vam reći koje dokaze o očinstvu i količini prihoda koje imate morate njima dostaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

giga1 je napisao:

Hvala na odgovoru.

 

Da, pitanje se odnosi i zdravstveno soigranje od zene, ne znam prijaviti ju na sebe ili na brio, sto je bolje za nju ili mene?

 

Biro i zdr.osiguranje nisu ni u kakvoj svezi. Ako je gospođa nezaposlena osoba, prijavit ćete ju na poreznu karticu kao svoju olakšicu (to Vam je već odgovoreno, no to opet nema veze sa zdr.osiguranjem.

 

U svakom slučaju ako gospođa ima osnove za prijaviti se na zdr.osiguranje kao nositelj osiguranja, tako i treba biti prijavljena. Kao član obitelji u HZZO se prijavljuje u slučaju da izgubi pravo na zdr.osiguranje.

 

Zar supruga nema zdr.osiguranje??

Ako je prestala raditi, rok za prijavu na HZZO je 30 dana od prestanka radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

probaj ostvariti dječiji doplatak preko mirovinskoga.gledaju se ukupni prihodi koje podjeliš sa 12 mjeseci i podjeliš s članovima obitelji.Ne smiješ prelaziti 1663 kune po članu.Na svoju poreznu karticu osim svoje žene i djeteta možeš staviti i užeg člana obitelji npr.oca ,ali ta osoba ne smije imati primanja npr.mirovinu.Tako normalno ostavaruješ i veću plaću,jer ti se automatski manje oporeziva plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija