Jump to content

Raskid ugovora - placanje kazne za obrazovanje kojega nije bilo


VitoHR

Preporučene objave

Pozdrav forumu,

 

 

imam priliku preci u drugu firmu, ali me u trenutnoj firmi vezuje ugovor o obrazovanju (uz standardni ugovor o radu) na 3 godine.

 

Ukratko o clanku u ugovoru o obrazovanju:

poslodavan se obavezuje na provedbu obrazovanja. Zaposlenik se slaze sa Poslodavcem da prihvaca trening program. Obrazovanje je bitno za bla bla kvalitetno obavljanje poslova bla bla ciljevi poduzeca.

Vrijednost je ugovorena s obje strane, u iznosu od X 000€. Sadrzi strucno vođenje i know how. Zaposlenik ce pridobiti znanja bla bla.

Zaposlenik ce u slucaju prekida vratiti ulozeni iznos. Minimalno 3 godine mora raditi za poslodavca. Poslodavac se time stiti od preuzimanja kadrova od strane konkurentnih kompanija.

 

 

Da sada u firmi ja nisam primio nikakvo obrazovanje, nije bilo treninga niti niceg slicnog. Normalno sam obavljao poslove sa znanjem koje sam stekao prije ovog posla. Osim placanja kotizacije za jednu-dvije tematske konferencije (prezentacije proizvoda i tehnologija), u iznosu do cca 500-1000kn, poslodavac nije imao nikakve troskove obrazovanja.

 

Ako dam otkaz prije isteka ugovora, i ako me tuze, dali na sudu moze proc ovakav ugovor o obrazovanju, te dali cu morati isplatiti poslodavcu navedeni iznos?

 

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MIlsim da ti ovakav ugoor na sudu nije održiv jer nije konkretan. Dakle on da te tuži bi morao navesti u ćemu te to školovao kolko ga je to koštalo. Neznam dali su te konferencije kao školovanje, ali bi te mogao zaje ako kaže da su ti te konferencije pomogle u daljnjem radu kog idučeg poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće, nije ispunjen. Većina poslodavaca se na ovaj način pokušava zaštiti od zakonske obveze isplate dijela plaće radniku koji odlazi, a u osnovi se radi o tzv. ugovornoj zabrani utakmice. Istina je da služi u prvom redu kao zaštita od konkurencije ( što uostalom uključuje i radnika, tko im jamči da jednog dana kad naučiš posao nećeš dignuti sidro i raditi za sebe ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija