Jump to content

porez u području posebne državne skrbi


tapira

Preporučene objave

nisam sigurna da li pišemo u pravoj rubrici al evo...

 

moj zaručnik i ja se planiramo prijaviti u program razvoja područja posebne državne skrbi na način da bi eventualno dobili zemljište i materijal za izgradnju našeg budućeg doma. Da bi ostvarili pravo, trebamo prijaviti prebivalište u tom području.

 

Budući da radi poslovnih prilika još neko vrijeme (točnije godinu-dvije) nećemo moći stvarno preseliti u to područje, mene zanima s aspekta poreza da li je moguće biti prijavljen u jednom gradu a živjeti i raditi u drugom (dosta udaljenom) gradu.. da li plaćamo porez u oba grada? Od koga tražim povrat poreza?

 

Da li je to izvedivo?

 

unaprijed zahvaljujem na odgooru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vi u tom području nemate u vlasništvu stan ili kuću - kako da prijavite prebivalište, na livadi, pod mostom? Policijska uprava mijenja podatke o prebivalištu na osnovu dokaza o posjedovanju mjesta za stanovanje, bilo u vlasništvu ili u najmu. Pitajte u toj općini koja je taj uvjet navela za dobivanje novčane pomoći, kako su to zamislili za ljude poput vas koji nisu sa tog područja.

Naravno da je moguće biti prijavljen u jednom gradu, a živjeti i raditi u drugom (imamo svježih primjera vrlih hrvatskih gospodarstvenika i političara).

Ako radite kod poslodavca po ugovoru o radu, tada on za vas plaća porez obustavom prilikom isplate vaše plaće. Porez plaća prema podacima iz vaše porezne kartice (obrazac PK).

Povrat poreza svaki građanin može ostvariti predajom porezne prijave (obrazac DOH) prema mjestu prebivališta, do kraja veljače za prethodnu godinu, ako ima preplaćenog poreza. Oni koji su prijavljeni na područjima posebne državne skrbi ovaj povrat ostvaruju tako da u poreznoj prijavi ostvaruju pravo na osobni odbitak za to područje (to tijekom godine nemaju pravo, kreditiraju državu beskamatno), porezna traži potvrdu policijske uprave da zaista prebivate na tom području i vraća vam se uplaćeni porez. Znači, ako imate malu plaću, neće vam se bog zna što vratiti, jer povrat poreza ostvaruju oni u čije je ime poslodavac porez uplatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anamih, hvala na iscrpnom odgovoru...

 

što se tiče povrata poreza, to mi nije bitno, bitan mi je pravni aspakt i zakonitost istog...dobro kažeš za primjer političara..

 

po tom programu, tek kad oni odluče da li odgovaramo, tek onda mi nastupamo sa prijavom prebivališta, na toj točnoj adresi, pa to nije problem.

 

brinu me samo porezna i prijevozni troškovi koje mi firma plaća, nije valjda da oni moraju postupati po prijavi prebivališta, to bi bili enormni troškovi za firmu na koje nitko pametan ne bi pristao. možda kad bi se prijavilo prebivalište u ppdz a boravište gdje stvarno zasad i jest.

 

naši zakoni su dosta nedefinirani

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako - za potraživanja troškova prijevoza ako vam ih poslodavac priznaje, najpoštenije je prijaviti boravište tamo gdje stvarno jest. Ako ga i ne prijavite, poslodavac ne čini kazneno djelo ako vam isplaćuje manji prijevozni trošak, to sve ovisi o vašem ugovoru o radu. Trošak prijevoza nije obveza poslodavca, već mogućnost da u visini stvarnog troška koji zaposlenik ima isplati naknadu za prijevoz na posao i s posla. U nekim je djelatnostima ta mogućnost poslodavcu definirana kao obveza (npr.javne službe) a ne znam u kojoj branši vi radite.

Inače, zakonii su takvi kakvi imogu biti obzirom na način na koji se pripremaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

ja imam sličan problem pa molim za pomoć.

Mjesto prebivališta mi se nalazi na području od posebne državne skrbi, mjesto boravišta nemam prijavlejno nigdje dalje, međutim firma mi putni trošak isplaćuje prema adresi tzv. boravišta koje nigdje nije zavedeno.

Sad se postavlja pitanje od strane poslodavca s obzirom da je različita adresa na IP-obrascu za povrat poreza i na isplati putnih troškova moram li mijenjati adresu na IP-obrascu koju nemam gdje drugdje prijaviti.Znam da nema nikakve logike ovo moje pitanje, meni je posve jasno ako nisam nigdje dalje prijavljena da ne mogu promjeniti adresu ni na kojem obrascu.

Ako ste išta shvatili što sam htjela reći molim za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija