Jump to content

Imovina iz obrta u d.o.o.


yasminkay

Preporučene objave

Poštovani!

 

Radi odlaska u mirovinu, morao je biti zatvoren obrt, jer se ne može primati i mirovinu i biti vlasnik obrta. Suprotno tome, može se imati d.O.o. i dalje primati mirovinu.

 

Da li se prilikom otvaranja d.O.o. moglo pokloniti postojeću opremu iz obrta u d.O.o.? A u obrtu napraviti rashodovanje? Radi poklanjanja tj. donacije d.O.o.-u?

 

Da li općenito može vlasnik tj direktor d.O.o. pokloniti opremu, svoju, privatnu, pogotovo ako za nju ima račune te se vidi za koliko i kada je kupljena, te tako može uz amortizaciju unijeti i pravu vrijednost danas?? Ili se to mora, baš mora obaviti uz stručnu procjenu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poklanjanje (darovanje) opreme iz obrta se moglo uraditi ali ovisi koliko bi Vam to bilo porezno prihvatljivo:

 

Darovanje za općekorisne namjene do 2% ukupnih primitaka iz obrta (prethodne godine)moguće je bez obračunavanja poreza na dohodak. Ako je donacija u stvarima,darovatelj je obavezan obračunati PDV.U porezne svrhe, treba izdati i R račun, te ga unijeti u knjigu IRA.Osnovica za obračun 23% PDV-a je nabavna cijena robe. Tada u ovih 2% ulazi bruto svota darovanja s PDV-om.

 

Unosom opreme članova društva može se povećati temeljni kapital ili poslovni udio, za svotu vrijednosti unesene opreme. Za povećanje temeljnog kapitala u stvarima (opremi) sklapa se ugovor u kojem se navodi vrijednost, a koju utvrđuje u elaboratu sudski procjenitelj a potom i revizor. Zatim se poslovni ulog upisuje u sudski registar prema prijavi koju sastavlja i ovjerava javni bilježnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija