Jump to content

Otkaz ugovora na određeno vrijeme


karlitos

Preporučene objave

Usmeno sam saznao da mi se ugovor neće produžavati u firmi u kojoj radim. Na moje mjesto će se vjerojatno zaposliti netko drugi i to ubrzo i na neodređeno vrijeme. Dokazan je i manjak ljudi u sektoru. Argumenti za otkaz su neutemeljeni i baziraju se na subjektivnim mišljenjima nadređenih i kolega (izrečenim neistinama koje nemaju veze čak niti s poslom). Nisam neispoštovao niti jednu svoju obavezu iz ugovora u radu, radne zadatke sam savladao vrlo brzo te posjedujem adekvatnu stručnu spremu i dosadašnje radno iskustvo, te sam kod traženja objašnjena za ovu odluku zamolio nadređene za mogućnost svoje obrane s obzirom da mislim da su razlozi za moje otkazivanje ugovora neutemeljeni. Naišao sam na izuzetno loše ponašanje od strane nadređenih, te mi nije bilo dozvoljeno izgovoriti niti jednu rečenicu u svrhu svoje obrane. Doživio sam samo uvrede, povisivanje tona, lupanje šakama o stol i optužbe na račun mog rada (za koje će stvatko zaista reći da je smiješno da me se za to optužuje). Isto tako, posljednjih nekoliko mjeseci zaista se nadamnom vršio mobbing od strane nadređenih. Da pojednostavim stvar, da li je moguće da poslodavac da otkaz radniku ili mu ne produži ugovor na temelju toga što mu se radnik jednostavno ne sviđa? (čitajte: stručnošću i zalaganjem je prijetnja kolegama i nadređenima)

 

Zanimaju me moja prava, da li poslodavac mora pismeno obavijestiti radnika o razlozima neprodužavanja ugovora, u kojem roku se mogu žaliti radničkom vijeću (da li rok teče i od usmenog priopćenja ili isključivo pismenog)? Kome se trebam obratiti za pomoć s obzirom da u ljudskim resursima također nemaju sluha? Što bi vi učinili na mojem mjestu.

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkaz ugovora o radu i neproduženje ugovora na određeno su dva različita pojma koja nose različita prava i različite obaveze i od strane poslodavca i od strane radnika. Iz teksta zaključujem da se radi o neproduživanju ugovora na određeno po njegovom isteku pa ću Vam odgovoriti na temelju toga.

 

Poslodavac odlučuje sam o produženju ili neproduženju Ugovora na određeno i o svoju odluku nije dužan opravdavati radniku. Na Vaše radno mjesto smije zaposliti drugu osobu odmah.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac nije dužan niti dati pismenu odluku da se ugovor ne produžava? Što je s člankom u zakonu da ugovor na određeno nije smio biti sklopljen ukoliko u njemu jasno ne piše da je posao sezonski, odnosno iz razloga neke privremene povećane potrebe za poslom, te da treba obrazložiti da je prestala takva potreba? Možda ja krivo tumačim zakon. :-?:-o

 

Dakle, ugovorom sklopljenim na određeno radnik praktički ne može ništa poduzeti ukoliko se prema njemu nekorektno ponašaju? :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U većini slučajeva, po mojem iskustvu u 100% slučajeva, u Ugovoru o radu stoji da se Ugovor na određeno sklapa zbog privremenog pojačanja opsega posla.

 

Nakon što Vaš ugovor o radu istekne poslodavac nije dužan radniku pismeno obrazložiti zašto isti nije produžen jer u samom ugovoru piše do kojega datuma ugovor vrijedi (odnosno do kada je radnik u radnom odnosu).

 

Što je s člankom u zakonu da ugovor na određeno nije smio biti sklopljen ukoliko u njemu jasno ne piše da je posao sezonski, odnosno iz razloga neke privremene povećane potrebe za poslom, te da treba obrazložiti da je prestala takva potreba?

 

Nisam upoznat s navedenim člankom.

 

Vezano za Vaše pitanje o nekorektnom ponašanju poslodavca.

Vi imate (dok traje Ugovor na određeno) ista prava i obaveze kao i radnik koji je sklopio ugovor na neodređeno. Ukoliko smatrate da je ijedno Vaše pravo iz radnog odnosa prekršeno, napišite nam o čemu se točno radi kako bi Vas mogli savjetovati po tome pitanju.

 

Na žalost Zakon o radu je takav kakav je, nemožemo ga mijenjati već izvuči maksimalno što možemo iz njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija