Jump to content

komplicirani otkaz


sierra

Preporučene objave

bok,

 

zaposlena sam na neodredjeno u privatnoj (stranoj) firmi 2.5 godine, a neprekinutni radni staz mi je 6 godina. 08.09.2010. iznenada mi je urucen otkaz (tehnoloski visak) koji sam sokirana potpisala. nakon sto sam dosla sebi uvidjela sam da je to papir bez datuma, sa nepotpunim i netocnim cinjenicama te sam napisala zahtjev za zastitu prava koji je i usvojen od strane poslodavca. 2 tjedna kasnije pozvana sam u direktorov ured, postavljena pred "strasni sud" cetvoro ljudi i dobivam "ispravljeni" papir koji unatoc verbalnom zastrasivanju odbijam potpisati jer i dalje nije u skladu sa zahtjevom za zastitu prava (odbija mi se koristenje godisnjeg, otpremnina je krivo izracunata). tek 2 tjedna nakon toga dobivam papir u kojemu je navedeno sve sto sam i trazila i koji potpisujem. pocinjem odradjivati otkazni rok i trudim se i dalje raditi svoj dio posla jer sam odgovorna, ali zbog psihickog pristiska i maltretiranja 11.10.2010. dobivam nekakav napadaj (akutna reakcija na stres) i otvaram bolovanje tijekom kojega odlazim na psihoterapiju. to traje skoro 60 dana i onda saznajem da sam trudna. od 09.12. sam na bolovanju pod drugom sifrom (komplikacije u trudnoci, prijeteci pobacaj). iz firme se i dalje trude da mi zagorcaju zivot iako nisam njima na teret vec HZZO-u!

 

kako sam otpustena kao tehnoloski visak, ocekivalo bi se da je firma u krizi i da slijedi jos otkaza, ali ne - godinu su zavrsili u velikom plusu i nitko drugi nije dobio otkaz! moj dio posla (koji je opsiran) prebacen je na kolegicu koja ne stigne disati, a neki dan me zamolila da napravim neke izvjestaje koje nitko drugi ne zna sto sam zbog nje i ucinila!

 

kako su mi se stvarno zamjerili zanima me da li imam pravo tuziti firmu zbog neopravdanog otkaza (ne znam da li je vazno, ali u firmi postoje i osobe zaposlene na odredjeno - nekako sam uvijek mislila da se prvo otpusta njih) i koja su uopce moja prava?

 

hvala unaprijed na odgovoru/ima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslovno uvjetovani otkaz (višak radnika) je jednostrani akt poslodavca za koji nije potrebno da radnik potpiše kako bi bio pravovaljan. Jedina obaveza poslodavca je da isti obrazloži i uruči radniku,pa mi nije jasno zašto je tražio da isti potpišete?

 

Za vrijeme bolovanja ne teće otkazni rok. Poslodavac ima pravo zatražiti kontrolu bolovanja ukoliko smatra da je bolovanje neopravdano.Kako u Vašem slučaju,bolovanje je potpuno opravdano,budite bez brige i zasada uživajte. Naime,tek istekom rodiljnog dopusta,nastavlja se trajanje otkaznog roka.

 

Kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac nesmije zaposliti drugu osobu na Vaše radno mjesto u roku od 6 mjeseci bez da prije Vama ponudi taj posao. On smije drugog radnika "prebaciti" odnosno dati mu Vaša zaduženja ali nesmije zaposliti drugu osobu.

 

Ovo što ste napisali za osobe koje su zaposlene na određeno. Poslodavci uvijek gledaju da, u slučaju potrebe, njima istekne Ugovor te ga ne produžuju jer u tome slučaju imaju puno pogodnosti (netrebaju dati otpremninu,nemoraju obrazložiti otkaz,smiju kad god žele zaposliti drugu osobu...). To nije obaveza poslodavca već njihovo pravo koje obilato koriste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama je poslodavac dao poslovno uvjetovani otkaz Ugovora. Takav otkaz ugovora je dopušten samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.

 

Da li Vam je poslodavac u otkazu ugovora to detaljno objasnio i opravdao se?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

napisali su "kod poslodavca ne postoji mogućnost da se niti uz dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje radnika zaposli na nekim drugim poslovima s obzirom na teške gospodarske uvjete kako je to prethodno obrazloženo."

 

isto tako stoji da je "poslodavac zbog izrazito teških gospodarskih uvjeta privređivanja, enormnih financijskih gubitaka, drastičnog smanjenja potražnje na tržištu za proizvodima poslodavca te uslijed nastupanja okolnosti koje su nastale neovisno o poslovnim potezima poslodavca, ali koje zbog svojih negativnih utjecaja utječu na poslodavca, bio primoran smanjiti troškove poslovanja kao i broj radnika:"

 

tu se vade na teško stanje i situaciju, novčane gubitke, a to je sve laž - godinu su završili u velikom plusu i nisu poduzeli nikakve druge oblike smanjivanja troškova poslovanja!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi mogli sudski osporavati otkaz potrebno je prethodno uputiti poslodavcu Zahtjev za zaštitu prava. Zahtjev se mora poslati u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu da je neko pravo prekršeno. Rok je istekao 15 dana od trenutka kada su Vam uručili otkaz ugovora. Činjenica da ste od tada na bolovanju,ne mijenja stvari. Ukoliko bi sada i tužili poslodavca,sud bi odmah odbacio tužbu jer niste poslali zahtjev u roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija