Jump to content

obrt i financijski leasing


slucaj

Preporučene objave

Dobre ljude molim za pomoc! Imam prijevoznicki obrt i auto na financijski leasing.Iz knjigovodstva mi je receno, kada sam vec preuzeo auto, a to je bilo pocetak 2007. da nemam osnove ga uvoditi u imovinu obrta. Auto sam uredno placao ratu,za ratom skupa sa pdv. Dali sam ipak mogao ostvariti neku korist i ako jesam,koju!? Mogu li jos spasiti stvar,s obzirom da mi je preostala jos cijela ova godina za placanje? Sinoc sam prvi put posjetio bilo koji forum uopce,steta je da to nisam ucinio puno ranije,ali i to je duga prica!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Loše ste savjetovani, nažalost.

 

Iako je riječ o najmu dugotrajne materijalne imovine, financijski lizing ima sva obilježja kupnje dugotrajne imovine na kredit, osim što vlasništvo nad predmetom lizinga ne prelazi odmah na Vas ,već tek nakon otplate posljednje lizinške rate.

 

Dugotrajna imovina nabavljena putem financijskog lizinga se odmah nakon stavljanja u uporabu (korištenja) unosi u Popis dugotrajne imovine i otpisuje (amortizira).

 

Plaćene rate financijskog lizinga ne unose se u Knjigu primitaka i izdataka jer izdatak nastaje temeljem amortizacije imovine primljene u lizing.

U KPI se unosi jedino plaćena kamata kao izdatak nastao u svezi s financiranjem.

 

Do 2010. kamate su bile s PDV-om pa ste i njega mogli koristiti kao pretporez ali dovoljno je da imate i izdatke temeljem kamata i amortizacije kako bi ste smanjili dohodak.

 

Naravno da možete "spasiti stvar". Slijedite prethodno navedeno. Unesite automobil u DI, amortizirajte i sve plaćene kamate u 2010. unesite u izdatke obrta (budući da su bez PDV-a neće Vam mjenjati porezna obračunska razdoblja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija