Jump to content

razlika među zakonima


patric

Preporučene objave

U procesu sam razvrgnuća suvl.zajednice.Moj dio je mali al na vrijednoj lokaciji.Druga strana je promijenila brave i nisam mogao ući u kuću.Zanima me ovo,imam nekog čudnog odvjetnika pa se moram savjetovat sa strane; ja sam tražio ključ od kuće ili dijela u kojem oni ne stanuju (1 dio kata),kako nebi upadao u njihovu intimu,

da li se to zove:tužba za stjecanje bez osnova? Ili tužba radi predaje posjeda?I ako ja potražujem od njih naknadu u visini najma..kako se točno zove taj zakon?

Molim da mi netko objasni i razluči sve te zakone!

Čudno mi je što je odvjetnik rekao da nemam prava jer kao oni mi ne osporavaju vlasništvo i nisu stjecali dobit na račun nekretnine.Ne osporavaju mi vlasništvo al osporavaju korištenje posjeda..Pametni pomozite!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ste bili u posjedu prije promjene brave dakle imali faktičnu vlast na dijelu prostora niste morali čak niti živjeti tu imate pravo na samopomoć u roku od trideset dana odnosno možete vi opet promijeniti bravu u tom roku a u tom slučaju se podnosi tužba radi smetanja posjeda izvanparnični postupak ne raspravlja se o pravu vlasništva nego samo o činjenici posljednjeg mirnog posjeda.Rok 30 dana od dana kada ste saznali za smetanje a najkasnije 1 godinu od čina smetanja.Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl.19-27.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,al stvar je kompliciranija.Bojim se da sam puno zakasnio.To je bilo prije cca 7god.Otišao sam u drugi grad raditi,nakon cca mjesec dana vraćam se po stvari a brave zaključane.Bili smo u svađi al ja sam mislio naivno da će se stvari smirit ali nisu.Nakon par god,i nakon nemogućnosti usmenog dogovora i ljudskog razgovora (koja budala)morao sam pokrenuti razvrgnuće suvl.Oni cijelo vrijeme stanuju i koriste cijelu kuću kao da je sve njihovo..Kad sam pitao odvjetnika da li mogu tražiti na sudu ključ on kaže ne,jer nisu stjecali korist i većinski su vlasnici.Znači ja nemam nikakva prava a i moje je?

Da li mogu tražiti ključeve od prostorije koja nije stan(prizemlje,oni stanuju na katu)?Molim ako može odgovor što prije hitno mi je!hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

1.

Pokrenite vlasničku tužbu za povrat posjeda i naknadu štete za onemogućavanje korištenja Vašeg dijela .(od dana podnošenja tužbe pa 5 g. unatrag )

 

2.

 

Pokrenite postupak razvrgnuća suvlasništva geometrijskom diobom .

Postupak razvrgnuća suvlasništva pokreće se zahtjevom sudu mjesta gdje se nekretnina nalazi.

Dioba suvlasništva moguća je i isplatom ili prodajom pa isplatom srazmjerno suvlasničkom dijelu .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija