Jump to content

hitno pomoć! firma u stečaju, dobivam otkaz


vancii

Preporučene objave

Trebala bih hitan pravni savjet. Situacija je slijedeća:

Trenutno sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći. Porodiljni mi započinje sa 7.2., no pošto očekujem blizance porod se može dogoditi i prije termina. Firma u kojoj sam zaposlena je od 17.1. ove godine u stečaju te su mi danas javili da moram potpisati ugovor o otkazu radnog odnosa sa otkaznim rokom od mjesec dana od 17.1.(ta je sudbina zahvatila sve zaposlenike firme). Zanima me da li imam neko pravo žalbe i da li sam kao trudnica u nekom pogledu zaštićena? Da li to znači da ću se za mjesec dana (otprilike vrijeme kada bih mogla roditi) naći na burzi te primati cijelo vrijeme porodiljnog iznos od cca 1600 kn?

Moram još napomenuti da sam na bolovanje otišla sa 9.8.2010., te da mi je poslodavac ostao dužan isplatiti plaću za polovicu 7. mjeseca te tjedan dana u 8. mjesecu koje je uredno isplatio svim ostalim zaposlenima. Na koji način taj iznos mogu potraživati?

 

Unaprijed zahvaljujem te molim hitan odgovor s obzirom da mi se bliži porod a sve mi je u neizvjesnosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama otkazni rok počinje teći od 17.01. i traje mjesec dana znaći do 17.02.

Vama porodiljni dopust počinje za vrijeme otkaznog roka.

Otkazni rok ne teće za vrijeme porodiljnog znaći produžuje se za svo vrijeme porodiljnog i rodiljnog dopusta.

 

Znaći ukoliko otvorite porodiljni dopust za vrijeme otkaznog roka isti se prekida i nastavlja tek po isteku rodiljnog dopusta.

 

Vaš radni odnos se neće prekinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

sukladno stečajnom zakonu Stečajni upravitelj može otkazati ugovore o radu, dakle "zaobilazi" se Zakon o radu.

Iako dakle ne moraju, stečajni upravitelji najčešće daju otkaze radnicima, a ukoliko se radi nastavka poslovanja pokaže potrebnim sklapa se novi ugovor na određeno.

Svoja prava i dalje ostvarujete, ali se javite na HZZO i HZZ, dok neisplaćene plaće i eventualno otpremninu ostvarujete prijavom koju sastavlja stečajni upravitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već danas mi je poštom stigla odluka o otkazu ugovora o radu. Na njoj piše da otkazni rok iznosi mjesec dana od dana preuzimanja odluke o otkazu ugovora o radu. Također piše: "Ako zaposlenik smatra da otkaz njegovog radnog odnosa nije pravno valjan, može zatražiti zaštitu svojih prava prema odredbama Zakona o radu." Da li netko zna da li je to moguće učiniti i na osnovu čega? Pročitavši jučer čl.120 stečajnog zakona to nigdje nije objašnjeno.

 

Također sam se jučer raspitala kod jedne knjigovotkinje koja se malo stručno raspitivala te su joj rekli da otkaz ionako moram potpisati, a pošto meni porodiljni počinje za vrijeme otkaznog roka, na burzu se ne prijavljujem tek kad mi prođe prvih 6 mjeseci porodiljnog. Sa strane hzzo-a trebala bih za to vrijeme primati svoju punu plaću i dostaviti im rješenje o otkazu.

Nakon tih 6 mjeseci,kad se prijavim na burzu trebala bih primati naknadu opet u visini od zadnje 3 plaće iz firme. Zanima me da li su te informacije točne ako netko ima iskustva s tim i što onda dalje nakon tih godinu dana, kolika je naknada s obzirom da porodiljni za blizance traje do 3 godine.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Ako zaposlenik smatra da otkaz njegovog radnog odnosa nije pravno valjan, može zatražiti zaštitu svojih prava prema odredbama Zakona o radu." Da li netko zna da li je to moguće učiniti i na osnovu čega? Pročitavši jučer čl.120 stečajnog zakona to nigdje nije objašnjeno.

 

Dakle članak 120. SZ-a daje pravo radniku da ospori odluku o otkazu, a na osnovu čega to je stvarno teško reći, pogotovo jer se zna kakva je sudbina većine poduzeća koja uđu u stečaj.

Inače Vrhovni sud RH je u nekoliko navrata potvrdio pravo stečajnog upravitelja na davanje otkaza bez obzira na ZOR.

Što se otkaza tiče, isti ne potpisujete, nego potpisujete primitak odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako potpišem odluku o otkazu koja mi je stigla, počinje mi teči otkazni rok. zar to nije isto kao da sam potpisala i otkaz?

 

Primijetila sam ovu rečenicu u odluci: " Temeljem odredbe čl.120, stav 3 SZ....stečajni upravitelj..dana 25. studenog 2011. godine donio je Odluku o otkazu ugovora o radu.

 

Jel se mogu izvući na krivo napisan datum?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čula sam već od jedne osobe također da zbog toga što mi porodiljni počinje za vrijeme otkaznog roka, stanje mi "zamrzava" ako sam dobro shvatila. No ovo što ste rekli da mi se otkazni rok produžuje za svo vrijeme porodiljnog i rodiljnog dopusta, da li ste tu mislili samo na onh prvih 6 mjeseci porodiljnog ili na svo vrijeme, jer ja sa blizancima mogu koristiti porodiljni u trajanju do 3 godine ?

 

Da li znate koliku onda naknadu primam i da li se i kada trebam javiti na burzu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molila bih hitno da mi se netko javi jer sada sam zvala odvjetnicu koja je ujedno bila i stečajni upravitelj i koja se nikad osobno nije susrela sa slučajem kao mojim. Kaže da u stečaju ne vrijedi Zakon o radu nego Stečajno pravo gdje se ne možeš pozvati na nikakvu zaštitu radnika i oni taj otaz mogu provesti ako žele bez obzira na porodiljni.

Jedino što mi preostaje po njenim riječima je da se probam dogovoriti sa stečajnim upraviteljom da mi ne otkaže ugovor o radu za vrijeme porodiljnog jer on nema nikakve troškove spram meneveć hzzo, no to opet ovisi o njegovoj volji.

Dogovorila sam u ponedjeljak razgovor sa stečajnim upraviteljem te vas molim što hitnije informaciju da li je to jedini način!

 

Pokušavam dobiti hzzo-a no tamo mi se nitko ne javlja.

 

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija