Jump to content

petpetice...


policajac92

Preporučene objave

Petpetice molim te za odgovor ako znaš...

 

Da li je policajac dužan sankcionirati svaki prekršaj koji utvrdi ( u ZSPC-u se navodi da su za nadzor prometa nadležni pol. službenici MUP-a, pa me zanima da li se svaki utvrđen prekršaj iz domene ZSPC-a mora procesuirati ili se može "pustiti" prema diskrecionoj ocjeni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni zakon (čl.245 stavak 6.)

 

Kada policija tijekom obavljanja poslova nadzora utvrdi da je počinjen prekršaj, za koji je propisana samo novčana kazna do 1.000,00 kuna, osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje, može umjesto postupanja sukladno stavku 1. i 2. ovoga članka izdati pisano ili izreći usmeno upozorenje počinitelju prekršaja.

 

 

Stavak 1. i 2.

(1) Ako zakonom nije određeno drukčije, novčana se kazna može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja ako je riječ o prekršaju za koji je propisana novčana kazna do 1.000,00 za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi te do 10.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, a službena je osoba ovlaštenog tužitelja, osim oštećenika, prekršaj utvrdila:

a) obavljanjem nadzora u okviru svoje nadležnosti,

b) neposrednim opažanjem,

c) uporabom tehničkih uređaja,

d) pregledom vjerodostojne dokumentacije.

(2) Ako se radi o prekršaju pravne osobe i njezine odgovorne osobe, za postupanje prema stavku 1. ovoga članka dovoljno je da postoji uvjet iz stavka 1. ovoga članka glede propisane novčane kazne samo za pravnu ili samo za odgovornu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro pitanje.

 

Za sve prekršaje iz domene poslova Ministarstva unutarnjih poslova opisanim u članku 7. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave policija pokreće progon po službenoj dužnosti.

 

"Policajac" je širok pojam, sigurno neće svaki policajac sankcionirati svaki prekršaj.

 

Postoje prekršaji iz domene privatne zaštite, zaštite od požara i eksplozivnih tvari za što su ovlašteni samo posebno educirani policijski službenici, ne svi. Ista je stvar i sa npr. mjerenjem brzine u cestovnome prometu što smiju raditi samo neki.

 

Pretpostavljam da se pitanje odnosi na obične prometne prekršaje, dali kazniti ili ne.

 

Postoji odredba u Prekršajnom zakonu i postoji pravilnik o izricanju upozorenja i ukoliko prekršitelj izričito prizna prometni prekršaj lake naravi, a nije do sada bio kažnjavan policajac može, a ne mora izdati upozorenje.

 

Što ako je vozač bio kažnjavan i ne može se izdati upozorenje?

 

Da li je policajac obvezan uvijek to i provjeriti?

 

Jedan odgovor je u Zakonu o državnim službenicima koji određuje da je svaki državni službenik obvezan prijaviti kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Prekršaj nije kazneno djelo.

 

Drugi odgovor je u Zakonu o policiji u odredbi o nepoduzimanju bilo kojih radnji.

 

Treći odgovor je u Kaznenom zakonu u odredbi o zlouporabi položaja i ovlasti. Ako policajac pusti totalno pijanu osobu da nastavi upravljati i ta upravljajući usmrti drugu osobu, policajac zaslužuje kaznenu prijavu. Potom bilo kakva osuda policajcu znači otkaz po sili zakona.

 

Četvrti odgovor je u prioritetima same policije, ako policajac piše kaznu za pojas, a istovremeno je u tijeku drugi događaj u kojem je važnija njegova prisutnost, naravno da će iste sekunde pustiti toga odvezanog sretnika i otići tamo gdje ga se upućuje pa i po cijenu upropaštavanja isprava koje je započeo pisati, a koje se kasnije lako mogu opravdati.

 

Dakle, ne može se dati jedan odgovor.

 

Nisu sve nepoduzete radnje jednako teške za svakoga, nisu sva prekršajna djela jednake težine i jednake opasnost za društvo.

 

Opravdanje za nepoduzimanje neke radnje uvijek prvo iznosi sam taj policajac, a ono može biti u nezamjećivanju nekog detalja, usmjerene pažnje ili pogleda prema nečemu drugom, pa i u samom položaju tijela u odnosu na položaj prekršitelja. Vještina samoopravdavanja tog policajca je obično propocionalna njegovoj "tvrdoći kože", a može ovisiti i o dobivenim savjetima od iskusnih kolega.

 

Policajac koji nema drugih zaduženja nego raditi kontrolu prometa mora sankcionirati svaki prometni prekršaj koji uoči ukoliko namjerava dugo i savjesno raditi svoj posao. Svako odstupanje od toga kad-tad dolazi na naplatu. Ukoliko se stranka žali na postupanje policijskog službenika, a kontrolom se utvrdi da je on poduzeo sve po propisu, njegov će postupak biti opravdan, a ukoliko ne postupanje bilo šupljikavo i postoji sumnja i namjernim propustima, policajca čeka disciplinski postupak. Najveća greška koju policajac može počiniti je smanjivanje kazne i izmišljanje lakšeg prekršaja jer tada slijedi kaznena prijava iz čl. 337. KZ-a.

 

Odgovor na to da li je jedan policajac ispravno nešto propustio ili nije daje policija u velikoj većini slučajeva, pitanje može postaviti državno odvjetništvo pa će ga dati sud, ali što se u zadnje vrijeme često događa pitanje može postaviti i privatni tužitelj, a odgovor će opet dati sud ma koliko se policija trudila da olakša ili pak oteža situaciju svog službenika.

 

U budućnosti će se o ovom pitanju posvetiti puno veća pažnja. MUP će kupiti ili je već kupio mjerne instrumente koji imaju internu memoriju, što znači da če se ti instrumenti moći ujutro spojiti na kompjutor i očitati sve rezultate mjerenja koje je u određenom vremenu policijski službenik napravio. Takvi rezultati će moći biti dokaz u kaznenom ili disciplinskom postupku protiv tog policijskog službenika ili nekog drugog ukoliko stranka lažno prijavi policijskog službenika zbog neke radnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija