Jump to content

privremeni poslovođa


Maana

Preporučene objave

Može li privremeni poslovođa kojega imenuje obitelj u slučaju da želi nastaviti obrt preminuloga vlasnika već biti u radnom odnosu, kao što je slučaj s obrtnikom? Ako ne, postoji li neki način kako riješiti pitanje poslovođe a da ne moramo na mjesec dva zaposliti novu osobu?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. A sad nova pitanja..

Kakav je status privremenog poslovođe? Utječe li na neki način to imenovanje na njegov prvi radni odnos? Naime, u Uredu za gospodarstvo su nam rekli da je samo važno da ima odgovarajuću stručnu spremu,(+lječnički, nekažnjavanje) na mirovinskom da je ako je u stalnom radnom odnosu da je pokriven što se tiče doprinosa, no postoji li još nešto osim obveza koje izlaze iz Zakona o obrtu? Trebali bismo što prije napraviti imenovanje, a odugovlačim jer se bojim da još negdje ne postoji neka "kvaka".

I hvala, još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja ima obrt može biti u radnom odnosu, ali onda plaća duple doprinose.

Poslovođa mora biti zaposlen u obrtu gdje obavlja posao i upisan kao poslovođa u Uredu za gospodarstvo.

U slučaju radne inspekcije inspektor traži odogovornu osobu i tiskanice za prijavu na zdravstevno i mirovinsko osiguranje kao i ugovor o radu. Može biti u radnim odnosu kao poslovođa i u radnom odnosu u još jednoj firmi ako radi u nepunom radnom vremenu ( 4 sata u jednom obrtu i 4 sata kod drugog poslodavca) inače ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Negdje je netko napisao "da ne postoji ovaj forum da bi ga trebalo izmisliti"..

 

Razmišljala sam na ovaj način, da je potrebna podjela satnice do 8 sati u dvije firme,a onda me zbunio Zakon o radu(članak 3, čini mi se), gdje kaže da se dio Zakona o radnom vremenu ne odnosi na one koje je postavio poslodavac da ga zastupaju. To da mogu sami organizirati svoje radno vrijeme, ok, shvaćam, ali i ovaj dio sa dnevnim brojem sati se nalazi u istom poglavlju, ali ne shvaćam kako se primjenjuje u praksi. Znači li to da poslovođa nije ograničen 8-satnim radom?

Jesam li dobro shvatila, negdje radi osam sati, a onda se drugdje ne može imenovati samo kao poslovođa i raspolagati svim vremenom ovog svijeta, nego se mora sklopiti ugovor o radu, na minimalno sati koliko se može i onda se imenovati kao poslovođa? I sve isto važi i za privremenog?

 

Zakon o obrtu obitelji u slučaju smrti obrtnika ostavlja mogućnost da nastavi s obrtom imenujući poslovođu, ali mi nije jasno gube li se članovi obitelji pravo da pomažu bez obveze da se zapošljavaju.

 

Sve sam spetljala, znam, ali hvala svima koji pomažu na raspetljavanju. Jasno je da me i sam pojam poslovođe zbunjuje, nikako da mu dam sadržaj.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija