Jump to content

Vezanje radnika ugovorom zbog usavršavanja


Platom

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam pitanje vezano za kraća usavršavanja radnika u obliku jednodnevnih ili višednevnih seminara. Naime, jedan od naših većih poslodavaca ima praksu koju temelji na internom pravilniku firme, i prema kojoj radnika za svako usavršavanje u vrijednosti od 1,00 kn do 7,500 kn ima pravo ugovorno vezati na rok od dvije godine. Za više iznose radnike veže na 5 i više godina. Moje je pitanje sljedeće, postoji li neki općevažeći zakon ili pravilnik koji bi nadilazio taj njihov interni ili prema kojem bi taj interni bio nevažeći ili protuzakonit? Iskreno, jesam laik u pravnim pitanjima, ali nesrazmjer u vrijednosti spomenutih seminara i trajanja ugovornog vezanja je više nego očit.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

da li odredbe ugovora o radu ili u Vašem slučaju Pravilnika imaju svrhu da se poslodavac zaštiti od gubitka uloženih sredstava ili da zadrži radnike (jer ne zna/ne želi drugačije) ovisi od slučaja do slučaja.

Svakako se gleda koliko je poslodavcu radi poslovanja nužno slati radnike na usavršavanje, postoji li mogućnost interne edukacije, kakav je omjer cijene i vrijednosti usavršavanja, da li naučeno možete kasnije koristiti u osobne svrhe i kod drugog poslodavca i dr.

Iznad pravilnika su dakako zakoni, prije svega Zakon o obveznim odnosima i Zakon o radu, ukratko svaki ugovor se bez uvjeta može raskinuti/otkazati, o poslodavcu ovisi da li će se odlučiti na povrat uloženog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija