Jump to content

hitno trebam vasu pomoc !


Pars

Preporučene objave

Postovani,

 

Suvlasnik sam kuce sa svojim bratom i rodakinjom koja zivi u inozemstvu. Brat i ja smo vlasnici svako po 3/8, a rodakinja 2/8 . Rodakinja koja zivi u inzozemstvu i nije bila u Hrvatskoj dugi niz godina, te isto tako nije placala nikakve rezije niti porez na nekretninu.

 

Moj djeda koji je izgradio kucu, nakon sto je preminuo ostavio je kucu mome ocu i njegovoj sestri(koja zivi u inozemstvu vec 50 god). Nakon sto je djed preminuo kcerka se odrekla odnosno ustupila je kucu (2/8) mome ocu u zamjenu za dva zemljista. Nakon par godina umrla mi je i baka te je po zakonu bez oporuke teta (sestra moga oca) ponovno naslijedila 2/8 kuce .

Prije 9 godina otac mi je preminuo i u nasljedstvu je ostavio dio kuce meni i bratu (po 3/8 svakom)

a 2/8 koje su pripale negovoj sestri, sestra je poklonila svojoj kcerki(zive u inozemstvu).

 

Kuca nije etazirana.

 

Problem nastaje onog trenutka kada sam ja htio dati kucu u najam u svrhu turisticke djelatnosti. Naime teta, odnosno njezina kcerka koja je prije dve godine postala vlasnica(teta joj poklonila) 2/8 kuce neda suglasnost o dugotrajnom najmu kuce. Napominjem ona nije u Hrvatskoj bila dugi niz godina, niti je placala rezije, niti je placala porez na kucu, niti je ikad bila zainteresirana nesto s njom uciniti, kamoli da je ijednom ulozila bilo kakva sredstva za obnovu kuce, koja doslovce propada od stajanja.

 

S druge strane brat i ja, i ostatak obitelji koji smo ulagali u kucu i sve ove godine brinuli o njoj koliko smo mogli, nemamo pravo iznjamljivanja bez njene suglasnosti.

Imamo cak i dokaze o uplatama odredene kolicine novaca u obnovu te nadogradnju te iste kuce.

 

-Dali postoji ikakav pravni lijek za izuzimanjem tete odnosno njezine kcerke (koji zive u inzemstvu) o suglasnosti o iznajmljivanju kuce. Napominjem vise od 9 godina od kada su naslijedili dio kuce nisu placali nikakve doprinose vezane za taj isti objekat.

 

-Dali postoji nacin isplate njenog dijela kuce njoj bez njene suglasnoti, umanjen za iznos neplacenih doprinosa i poreza koje sam ja placo?

 

-Kakva je kazna za mene ako dam kucu u dugotrajni najam bez njene suglasnosti? dali je to uopce moguce?

 

- Dali pismo u kojem je navela da ustupa dio njenog dijela kuce u zamjenu za zemljiste, ima ikakvu vrijednost iako je nakon nekoliko godina opet naslijedila taj dio?

 

 

Napominjem brat i ja smo zivjeli u toj kuci, moj otac je sa djedom gradio kucu, ulago u kucu i sve te godine do njihove smrti smo se mi brinuli o njoj. A teta je vise od 50 godina u inozemstvu.

 

Molim Vas za pomoc, jer nam ovo ovisi o nasoj egzistenciji, dok ljudi koji nas nikad nisu posjetili niti nazvali niti upitali stogod vezano za kucu ,nemaju ocito nikakvih moralno ljudskih vrijednosti.

 

Zahvaljujem unaprijed svima koji pomognu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte se dogovoriti sa tom suvlasnicom da razvrgnete suvlasničku zajednicu na način da nju isplatite za njezin dio, te o tome sačinite ugovor o razvrgnuču suvlasničke zajednice isplatom, koji ćete potpisati svi i ovjeriti kod javnog pilježnika, te će isti biti valjan temelj za upis njenog dijela suvlasništva na vas dvoje kod uknjižbe u grundovnici.

 

Ukoliko ne uspijete postići dogovor recite joj da ćete ustati tužbom za razvrgnuče suvlasničke zajednice protiv nje te ćete u tuži navesti da oa kao suvlasnica nije nikada izvršaval svoje suvlasničke obveze i dužnosti, jer dužnost je svakog suvlasnika da snosi troškove oko nekratine razmjerno suvlasničkom dijelu te također svaki suvlasnik ima pravo u svako doba tražiti da se polože računi. Kako ste rekli da suvlasnica nije nikada snosila troškove i javne terete za predmetnu nekretninu znači da nije ispunjavla svoje suvlasničke dužnosti.

Podižete tužbu ta razvrgnuče suvlasničke zajednice N općinskom sude prema mjestu gdje se nalazi nekretnina jer za sporove u vezi s nekretninama isključivo je nadležan sud mjesta gdje se nekretnina nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija