Jump to content

Civilno razvrgnuće suvlasništva


Timeout

Preporučene objave

Štovani, imam delikatno pitanje po temi civilnog razvrgnuća suvlasništva nad nekretninom i treba mi Vaš vrlo hitan savijet.

Naime, radi se o tome da sam suvlasnik u jednoj četvrtini nekretnine spram moje majke koja je suvlasnik ostale tri četvrtine. Zbog teško narušenih obiteljskih odnosa, moja mati na svu silu želi prodati navedenu nekretninu, ne iz potrebe već iz pakosti. Geometrijska dioba navedene nekretnine nije nikada provedena i odvjetnici moje majke navode da nije moguća. Napominjem da se radi o obiteljskoj kući na kat s dva odvojena stana. S obitelji živim u jednom od tih stanova i održavam čitavu nekretninu od smrti oca (14 godina). U tom periodu uložio sam više od 100.000 kn na adaptaciju i popravke, dok moja majka jedino ubire stanarinu od podstanara čitavo to vrijeme i nema nikakva ulaganja. Naravno, od najma drugog stana, meni nikada nije pripala niti jedna lipa niti sam ikada pitao takvo što. Ona sama živi u drugoj, puno većoj kući gdje također ima podstanare. Meni je moj dom jedino što imam i ni pod koju cijenu ga ne želim prodati.

Pitanje glasi:

Može li ona unatoč svemu prodati i moj dio, protiv moje volje ili sudskim putem ishodovati prodaju na javnoj licitaciji? Napominjem ,da me novčana isplata ni malo ne interesira jer iznos koji bi dobio prodajom te nekretnine nebi bio dostatan niti za garsonjeru. Imam dvoje malodobne djece i teško radim u brodogradnji, te si ne mogu priuštiti odvjetnika. S toga ste mi Vi posljednja nada. Ročište na sudu imam 17. ožujka 2011, pa Vas još jednom molim za brz i bilo kakav savijet jer jedna mala obitelj treba pomoć.Puno hvala u naprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vaša majka treba najprije ponuditi geometrijsku diobu nekretnine .O tome da li je moguća geometrijska dioba utvrditi će sudski vještak .

Civilna dioba je dioba prodaje cijele nekretnine na dražbi . Vi ili ona možete predložiti diobu isplatom , na način da se procijeni vrijednost objekta prije Vaših ulaganja i

nakon Vaših ulaganja , što uključuje troškove redovnog održavanja i sl.

 

Bez suglasnosti suvlasnika Vaša majka ne može iznajmljivati dio kuće ,jer u svakom dijelu Vaša je 1/4.

Nađite nekog odvjetnika koji će napisati odgovor na majčino inzistiranje i dati Vaš prijedlog .Možda je Vaša majka neodržavanjem ,iznajmljivanjem ,bez Vaše suglasnosti i potrošila znatan dio svog udjela .

 

Vi trebate stručnu pomoć .Trebate svakako uputiti pismo Vašoj majci ,sa prijedlozima .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. imate li još nekretnina u suvlasništvu?

2. morate prvo raditi procjenu po vještaku može li se nekretnina etažirati, pa ako se i mogu napraviti dva stana onda je pitanje koji su omjeri i jedan stan bi pripao majci u cijelosti a drugi biste bili suvlasnici svaki u 1/2 pa nakon toga predložiti da se izvrši razvrgnuće isplatom na vašem stanu, da vi isplatite majku i u kompenzacjiu staviti svoj obveznopravni savjet na iznos koji možete dokazati da ste uložili.

Iako bez ikakvih novaca na raspolaganju mogućosti su vam jako sužene.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija