Jump to content

ostavinska prošla i evo problema... molim pomoć


ruski

Preporučene objave

Imali smo ostavinsku raspravu za pokojnog djeda pred 4 godine. I sve je to prošlo u redu te su od tada stizale uplatnice za porez. I sada, 4 godine nakon, dolazi da moramo dokazati da je naš djed ta osoba koja je bila vlasnik svega što smo naslijedili. Kako je to moguće? I imamo žalbeni rok od 15 dana, inače gubimo sve.

 

Molio bih da mi netko to objasni!

 

Unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ostavinskom postupku ne odlučuje se o poreznim obvezama, i dostava uplatnica za porez (kakav?) sama po sebi ništa ne govori o vlasništvu.

 

Kome morate dokazati da je djed vlasnik onoga što ste naslijedili?

 

Pokojnik nikako ne može biti vlasnik ničega budući da njegova imovina u trenutku smrti prelazi na nasljednike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dolazile su uplatnice za porez na nasljedstvo, nakon što je Rješenje o nasljeđivanju postalo pravomoćno.

 

Ali, ono što je najžalosnije je to što je trebalo 3 godine da rješenje o nasljeđivanju nađe svoj put do zemljišnoknjižnog odjela koji je odbio to rješenje jer je u zemljišnoj knjizi upisano društvenom vlasništvo i na temelju toga (čl. 361- 367 ZV-a) odbili su uknjižbu prava vlasništva na temelju Rješenja o nasljeđivanju. Imamo 15 dana za žalbu. Nije mi jasno sve to...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o društvenom vlasništvu zemljišta na kojem je zgrada u privatnom vlasništvu, s pravom uporabe zemljišta za vlasnike zgrade, onda trebate zatražiti brisanje društvenog vlasništva. To je jednostavni zahtjev, a ako je opravdan udovoljava mu se bez posebnog postupka. Uz taj zahtjev trebali biste priložiti i rješenje o nasljeđivanju kako bi se upis odmah izvršio na nasljednike.

 

Po mojem mišljenju nikakva pravna radnja se ne može odnositi na pokojnike, pa prema tome ni navedeno brisanje ne biste smjeli ni trebali tražiti u ime pokojnika. S druge strane, u korektnom rješenju o nasljeđivanju nije niti moglo biti navedeno nasljeđivanje društvenog vlasništva, nego samo onoga što je zapisano u z.k. - dakle prava korištenja, pa su takvo rješenje trebali provesti.

 

Zanimljivo je da niste uočili postojanje društvenog vlasništva na z.k. izvatku koji je mora biti dostavljen ostavinskom sudu da bi uopće proveo postupak.

 

Najbolje da odete u gruntovnicu posavjetovati se oko redoslijeda radnji koje trebate poduzeti. Ako vam je rok za žalbu pri kraju, podnesite je pa je kasnije možete povući.

 

U z.k. postupcima prvostupanjski sud ne mora dostaviti žalbu drugostupanjskom ako može sam otkloniti nedostatak.

 

Odvjetnici su skupi, ali lutanje kroz zakonske odredbe i po sudovima može ispasti još skuplje, pa razmislite o tome da angažirate odvjetnika. Ako svi nasljednici to učine zajedno, ne bi svakoga pojedinačno previše došlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija