Jump to content

RPO - fizička osoba


hro

Preporučene objave

Trebala bih raditi nekoliko mjeseci kao konzultant za jednu stranu firmu kao fizička osoba (ugovor o djelu) - u Hrvatskoj sam nezaposlena. Oni bi mi isplaćivali bruto naknadu na devizni račun.

 

Koliko razumijem primitke iz inozemstva trebam u roku 8 dana prijaviti poreznoj upravi te platiti doprinose, porez, prirez itd.

 

Obzirom da ću za potrebe posla imati određene putne troškove (upotreba privatnog automobila, hoteli itd.), to će mi dodatno isplaćivati. Gospođa u poreznoj mi je objasnila da ću i na to morati platiti porez i sve ostalo jer se na ugovor o djelu ne mogu priznavati troškove te da mi je alternativa da uđem kao fizička osoba u registar poreznih obveznika te vodim knjigu primitaka i izdataka.

 

Može li mi netko objasniti kako to točno funkcionira? Kakve poreze u tom slučaju plaćam? Što sve mogu stavljati u troškove/izdatke? Kako raspolažem tim novcem? Kako evidentiram upotrebu privatnog automobila za službene svrhe?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

to znači da trebate ili registrati obrt ili drugu djelatnost. Možete izjaviti na početku da ćete plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak. kod obrta možete si priznavati izdatke tj. troškove službenog puta (smještaj, dnevnice, 2 kn/km, cestarine) sukladno uvjetima iz poreznog propisa. Možete se također priznati i prigodnu nagradu do 2.500,00 kuna godišnje neoporezivo. Kod druge djelatnosti to nije slučaj. U oba slučaja postajete obveznik plaćanja doprinosa (MIO i ZO) prema rješenju PU. Ako ste obveznik poreza na dobit niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak po ovoj osnovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija