Jump to content

usmena kazna inspektora rada od 60.000 kn ?!


coffe

Preporučene objave

dakle,imam mali frizeraj, sve djelatnike uredno prijavljujem međutim jedna djelatnica nije htjela potpisati ugovor već kao, ona će raditi na probi par dana dok ne vidi kako je. Natjerala sam ju da potpiše ugovor o djelu za tih par dana i odmah po isteku ugovor o radu te je i prijavljena u roku od 8 dana. U međuvremenu, 5.4. je došla druga djelatnica koju načekujem da donese radnu knjižicu, da bi jučer uletila inspekcija i odmah danas mi stisnula 60.000 kn kazne !!!! jer kao - ovaj ugovor o djelu ne vrijedi a ovu drugu smatraju neprijavljenom djelatnicom?! I još su naveli da nisam izdala rješenje o zapošljavanju. Pri tome inspektor prijeti da u roku 2 dana donesem uplatnicu na 60.000kn ili će zapečatiti salon, izdano je usmeno rješenje na koje nemam pravo žalbe ?!

 

Pa pitam ja vas, u kakvoj mi to državi živimo ?!

 

A sve to jer sam staru djelatnicu uhvatila u potkradanju (frizerski salon) i to se lijepo vidi na kameri. Sama je dala otkaz da bi prvo probala iznuditi novac na ruke a onda me prijvaila inspektoratu da je radila prekovremeno! Prvo mi je došla jedna inspektorica, i ta je peglala po isplatnim listama itd, po njoj sve ok, jedino šta inzistira na davanju OP obrasca za koje u zakonu piše da se mogu ali i ne moraju izdavat. A ova druga me satrala sa tim ugovorima...

 

Zanima me može li ona davat rok od 2 dana, može li proglasiti da je ugovor nevažeći i po kojem članku je odredila kaznu 60.000kn?

 

ako ne riješim to da se odustane od kazne, dat ću otkaz ovim djelatnicima, i pustit nek ode sve u stečaj po sili zakona, jer ovo više nije vrijedno živaca...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

coffe,

Inspektcija rada novčano ne kažnjava poslodavce. Inspekcija rada je dužna izvršiti inspekcijski nadzor vezano za eventualno kršenje Zakona o radu ili drugih zakona vezano za radne odnose, te ukoliko ih je bilo, podnijeti prijavu Prekršajnom sudu koji određuje novćanu kaznu sukladno Zakonskuim propisima..

Ti otiđi ravnatelju područnog ureda Inspekcije rada i "popričaj" malo s njime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

Konkretno, inspektor je izdao usmeno rješenje kojim se nalaže zabrana poslovanja putem poslovnog računa i pečačenje prostorija osim ako se u roku od dva dana dostavi uplata na 60.000 kn i na to nije dozvoljena žalba, žalba je dozvoljena na pismeno rješenje koje nije dobiveno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

coffe je napisao:

Hvala!

Konkretno, inspektor je izdao usmeno rješenje kojim se nalaže zabrana poslovanja putem poslovnog računa i pečačenje prostorija osim ako se u roku od dva dana dostavi uplata na 60.000 kn i na to nije dozvoljena žalba, žalba je dozvoljena na pismeno rješenje koje nije dobiveno!

 

Stvarno ja neznam po kojem je to propisu i Zakonu. Pokušajte angažirati odvjetnika koji se bavi radnim pravom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o državnom inspektoratu:

Članak 58.

 

(1) U provedbi inspekcijskog nadzora u području rada (radni odnosi) inspektor rada će usmenim rješenjem u zapisniku, na određeno vrijeme dok ne otkloni nedostatke u poslovanju, a najkraće u trajanju od 30 dana, zabraniti poslodavcu obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom objektu, odnosno prostoru, ako utvrdi da je tijekom nadzora za poslodavca radio radnik na obavljanju posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, a poslodavac s radnikom:

– nije sklopio ugovor o radu ili mu nije uručio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu prije početka rada,

– odnosno nije ga prijavio na obvezno mirovinsko ili obvezno zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili na odgovarajuće radno vrijeme.

(2) Rješenje iz stavka 1. ovoga članka izvršava se pečaćenjem poslovnih prostorija, postrojenja, uređaja i druge opreme za rad ili na drugi pogodan način, u roku od 2 dana od dana izricanja usmenog rješenja u zapisniku.

(3) Iznimno, mjera zabrane obavljanja djelatnosti iz stavka 1. ovoga članka neće se izvršiti, a usmeno izrečeno rješenje će se ukinuti ako pravna ili fizička osoba kojoj je mjera izrečena u roku od dva dana od dana izricanja mjere, nadležnom inspektoru iz stavka 1. ovoga članka dostavi dokaz da je otklonila nedostatke u poslovanju i izvršila uplatu iznosa od 30.000,00 kuna, za svakog radnika iz stavka 1. ovoga članka, u korist državnog proračuna...

 

Dakle rekao bih sve je po propisima, osim ovih 60.000,00 kn, jer mislim da se pečačenje vrši kada se radi o 1 ili više povreda, a ne za svaku posebno, pa onda za svaku povredu x 30 tisuća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

nema ljutnje na inspekciju a još manje za komentar o državi- činjenica je da imate s radnicom potpisan Ugovor o djelu za poslove za koje se isti ne može sklapati a drugu djelatnicu imate neprijavljenu. Inspektora nije briga (niti bi ga trebalo interesirati) to što navodite "da su djelatnice za to krive". Ako Vam djelatnica nije donijela radnu knjižicu i nema ugovor - ne može raditi. Ako radi-pa valjda Vam je jasno da riskirate kaznu?

 

Ne može Vama radnica reći da ona hoće ugovor o djelu. Vi ste poslodavac i Vi morate znati svoje zakonske obveze, jer u krajnjoj liniji-Vi snosite posljedice.

 

Smatram da nekad zaista imamo nebuloznih situacija vezanih na inspekciju rada, no ovo je školski primjer opravdanog inspekcijskog nadzora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija