Jump to content

Proporcionalni dio godišnjeg odmora


humbert

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Imam malu nedoumicu.Iako sam čitao zakon,nije mi baš kristalno jasno.Dobio sam otkaz u staroj firmi 1.4.2009 i zaposlio se u novoj firmi 1.8.2009.U staroj firmi sam imao 13 korištenih dana godišnjeg što znači da sam u novu firmu prenio 5 dana neiskorištenih.

Mene zanima ako je tada novi poslodavac bio obavezan preuzeti tih 5 neiskorištenih?

Ps:pročitao sam da se od 1.1.2010 više ne mogu prenositi neiskorišteni dani već ih je poslodavac dužan isplatiti.

Još me zanima ako imam pravo na proporcionalni dio godišnjeg za 2009,budući sam u novoj firmi počeo raditi 1.8?

Ps:ako bi ste mogli navesti i članak zakona bilo bi super.

 

Hvala unaprijed!

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam broj članka, ali pogledajte Zakon o radu (NN 149/09). Njegove odredbe kažu da se dio godišnjeg odmora koji radnik ne iskoristi mora isplatiti kao naknada, nema više donosa godišnjeg odmora od bivšeg poslodavca k novome i onih potvrda o neiskorištenim danima. Budući da je sad već prošla skoro trećina 2011. godine, ne znam zašto još niste zaboravili godišnji odmor iz 2009.? Spomenuti zakon kaže da se GO iz prethodne godine može prenijete u slijedeću ali se mora iskoristiti do 30. lipnja slijedeće godine, što znači da je vaše pravo iz 2009. godine završilo 30.lipnja prošle godine.

Inače, pravo na godišnji odmor se ostvaruje temeljem plana godišnjih odmora koji donosi poslodavac u suradnji sa radničkim vijećem i pisano izvješćuje radnika 15 dana prije početka o njegovom pravu u obliku odluke, a tu imate i pouku o pravnom lijeku koja kaže da se možete žaliti ako vam se termin godišnjeg ne sviđa. Ako želite godišnji odmor prije nego poslodavac sačini plan, uputite zahtjev, zamolbu ili što god i tražite da vam se omogući korištenje godišnjeg te navedite razlog. Poslodavac vam može udovoljiti, ali i ne mora ako nije moguće posao organizirati da vi idete na GO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija