Jump to content

Kaznena prijava tokom rada u državnoj službi


sluzbenik

Preporučene objave

Radim kao državni službenik, na određeno vrijeme. Bivši poslodavac podignuti će protiv mene kaznenu prijavu radi krivotvorenja službene isprave.(na kojoj stoji moj potpis i teško ću dokazati nevinost).

Moje pitanje je da li će moj poslodavac, budući je riječ o državnoj službi, "automatizmom" saznati za istražni postupak, kaznenu prijavu i eventualnu osudu?

Da li je pametnije da počnem tražiti kakav posao u privatnom sektoru ukoliko bi me postojanje kaznene prijave moglo koštati otkaza u državnoj službi?

Što mi je najpametnije učiniti u ovom slučaju? Kakvu kaznu mogu očekivati? Nisam do sada nikad kazneno gonjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neće automatizmom saznati, ali će saznati najkasnije po donošenju prvostupanjske presude. iako će vjerovatnije mnogo prije saznati jer ste u državnoj službi.

Ovisno o veličine štete koja je počinjenja zbog krivotvroenja isprave, uzevši u obzir i da ste nekažnjavani do sad, vjerovatno će biti uvjetna kazna, vracenje stecene imovinske koristi (ako je stecena tom ispravom u vasu korist), te moguća mjera zabrane obavljanja djelatnosti koji su vezani za izdavanje sluzbenih isprava u određeno vremensko razdoblje.

 

Najpametnije - angažirajte odvjetnika, ako nemate novaca sud ce vam ga dodijeliti po sluzbenoj duznosti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud može, ali i ne mora obavijestiti poslodavca da se protvi vas kazneni postupak vodi. u praksi se to najčešće ne događa, ali ako vas budu kazneno gonili zbog krivotvorenja službene isprave mogli bi ga obavijestiti jer se u "sukobu interesa" da se tako izrazim. svakako će poslodavac saznati jer ćete se morati odazivati na ročišta, a ako se ne budete odazivali tražit će vas policija kod kuće i na poslu.

Poslodavac vam automatski ne može dati otkaz, ali ako imate ugovor na određeno vrijeme svakako vas može do tada suspendirati i ne produžiti vam ugovor, ako je na neodređeno, može vam onemogućiti rad do pravomoćnosti presude, s time ako ste duže od 6mj. u pritvoru ugovor se raskida po sili zakona. ovisno o službi, a kod vas je riječ o državnoj službi najčešće se događa da ćete dobiti otkaz ugovora o radu jer je zabranjeno obavljanje određene državne službe ako se protiv službene osobe vodi kazneni postupak, istraga ili ako je osuđena za kazneno djelo (u praksi ipak ako je kazneno djelo koje bi imalo utjecaja na radi službenika iako bi kao trebalo za sva).

ukoliko vas poslodavac otpusti, a vas oglase nevinim na sudu, imate pravo tužiti ga zbog izgubljene dobiti s kamatama, te za vračanje u službu.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija