Jump to content

Molim savjet


brzopleta

Preporučene objave

Pozdrav svima! Čini mi se da jedino ovdje mogu dobiti suvisli odgovor na neka moja pitanja - obratila sam se jednom odvjetniku koji me doslovce tjera u laž - a to ne može nikako dobro završiti.

 

Moja daljnja rođakinja (nema živih - potencijalnih nasljednika) oporučno mi je ostavila svoju imovinu - oporuka je holografska - pisana vlastitom rukom i potpisana, s datumom, međutim kao svjedoka oporuke navela je jednu svoju prijateljicu koja se također na toj oporuci potpisala. To je bilo prije dvije godine, a poruka je bila spremljena zajedno sa dokumentima potrebnim za sahranu i provođenje ostavine.

 

Prije mjesec dana je umrla, i ja sam, nakon što sam pripremila sahranu, uočila da rješenje o nasljeđivanju kojim je stekla drugu polovicu kuće od svog pokojnog oca, iz 1984. godine, nema klauzulu pravomoćnosti tj. da nije uopće grunotvno provedeno, što sam i provjerila putem e gruntovnice. E sad sam brzopleto i bez konzultacije s nekim stručnim, otišla u Vodnikovu i ishodila klauzulu pravomoćnosti te nakon toga u grunotvnici predala rješenje, rodni list, domovinicu, a u zahtjevu - na mjesto predlagateljice sam napisala njezino ime i prezime a sebe kao zastupnika - i to sam i potpisala a referentica mi je to primila.

 

Danas sam primila rješenje kojim me traže punomoć (naravno) a ja to (opet, naravno) ne mogu dostaviti.

 

Da li da sudu napišem sve kako je bilo i da li će to utjecati na ostavinski postupak koji sam prije nekoliko dana pokrenula u matičnom uredu? Da li da u svom odgovoru sudu priložim ovjerenu kopiju oporuke i smrtnog lista kao dokaz da sam imala pravni interes?

 

Eto zašto sam brzopleta - iskomplicirala sam si jednostavnu stvar, jer je uknjižba prava vlasništva bila formalnost u ovom ostavinskom postupku koji slijedi? Pomagajte! Unaprijed hvala!

 

I da, odvjetnik mi je preporučio da kažem da nisam znala u trenutku kada sam predavala zahtjev za uknjižbu da je ona umrla! E, to ne mogu - bila sam pored nje u bolnici u trenutku smrti i to smatram blagoslovom za svakog umirućeg - da nije sam i da pored sebe ima nekoga koga voli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A joj eto vidite što se desi kad sami (bez stručne pomoći) poduzimate pravne radnje!

 

ako niste zadovoljni odvjetnikom, promijenite ga, sli svakako uzmite stručnu pomoć, kako bi vam se pomoglo u rješavanju ovog nastalog problema.

 

ako je oporuka vlastoručno pisana, kao takva je valjana i sa njom ne bi trebalo biti nikakvih problema, bez obzira što je potpisana od strane jednog svjedoka.

 

Prema odredbama Zakona o nasljeđivanju

 

Vlastoručna oporuka

Članak 30.

(1) Oporuka je va­­ljana ako ju je oporučite­­lj vlastoručno napisao i ako ju je potpisao.

(2) Za va­­ljanost vlastoručne oporuke nije nužno, ali je korisno, da su u ­­njoj naznačeni mjesto i datum kad je sastav­­ljena.

 

inače referenti u zemljišnim knjigama zaprimaju zahtjeva i nije im posao niti dužnost kontrolirati ih (za to postoje referenti i suci) tako da ona nije pogriješila zaprimivši vaš zahtjev, takav kakav je bio.

 

ako je oporukom obuhvaćena i ta nekretnina, možete i to pravomoćno Rješenje o nasljeđivanju priložiti kao dokaz o imovini ostaviteljičinoj na ostavinskoj raspravi.

Pa će ta nekretnina, ukoliko budu ispunjene sve pretpostavke temeljem oporuke biti uručene vama. pa će tako temeljem Rješenja o nasljeđivanju nakon ostaviteljice, biti proveden upis tj prijenos prava vlasništva na vas.

 

Ukoliko u danom roku ne postupite po Rješenju suda, zahtjevu za prijenos prava vlasništva temeljem Rješenja o nasljeđivanju neće biti udovoljeno.

Pa možete i sačekati negativno rješenje suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija