Jump to content

Nasljedno pravo bracnog druga


gina-toto

Preporučene objave

poštovani moja majka je 2001 god na ostavinskoj raspravi svoj dio dala dijeci naime ima nas sedam,2003 nakon moždanog udara ja sam došla živjeti knjoj u kuću koju je kupila nakon očeve smrti i napravila samnom ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem piše da se ja moram brinuti za nju i nakon smrti je ja naslijedjujem.obiteljska kuća u bosni i hercegovini je dobio brat imao je sa ocem ugovor dok je otac živ je njegovo nakon smrti dobiva brat.otac je umro1995 god. i ja sam dobila poziv za ostavinsku raspravu lani u prosincu 2010.na raspravi je bila samo zemlja jer je brat u među vremenu prepisao i prodao kuću.ja sam svoj naslijedni dio dala bratu i sestri zemlju,da li moja majka ima pravo na svoj dio kuće i naravno mi dijeca.moja majka je šlagirana osam godina od toga tri nepokretna brat i sestra mi pomažu i smatraju da brat nije to zaslužio s obzirom da se uopće ne brine za mamu ,ja bi naime svoj dio po majci ili moj nužni dio ako imam pravo htijela dati bratu i sestri.napominjem da je moja majka bila u braku sa ocem 50 godina i na kraju ostala bez ičega.moj brat nije se udostojio joj bar reći da je prodao mi ostali smatramo da nije fer.da lani na ostavinskoj sam pitala za kuću jer je nije bilo na raspravi sudac je rekao da on to nije mogao napraviti ali eto desilo se molim vas uputite mi kome da se obratim i unaprijed vam se zahvaljujemsa poštovanjem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na početku, moram napomenuti da mi upit nije baš najjasniji

pa se ispričavam ako odgovori budu netočni

ako dobro razumijem radi se o kući u BiH koju je pok. otac temeljem nekog ugovora darovao vašem bratu ?

prvo u tom slučaju vrijede propisi BiH

pa za eventualno vođenje sporova i sl. trebate uzeti odvjetnika u BiH i tamo tražiti pomoć.

pretpostavimo li da su propisi slični -

 

samo kažete kako je otac za života sa bratom potpisao neki ugovor za tu kuću.

 

ako se radi o ugovoru o doživotnom/dosmrtnom onda je u ostavinskoj raspravi pravilno odlučenom jer ta nekretnina ne ulazi u ostavinsku masu, pošto je raspoređena valjnim pravnim poslom za života.

ako je pak bilo riječ o darovnom ugovoru, tada ste trebali pokušati pobijati ugovor....

 

činjenica da je nakon njegove smrti kupila kuću ipak govori u prilog tome kako nije u trenutku njegove smrti ostala "Bez ičega", jer bi se moglo uzeti da je i te novce stekla za vrijeme trajanja braka sa vašim ocem. (ako ih nije stekla nasljedstvom iza nekoga, darovanjem ... ili sama zaradila nakon njegove smrti)

 

 

ista stvar je sa ugovorom koji imate vi sa majkom, ostala djeca (vaša braća i sestre) neće biti pozvani na nasljedstvo kuće koju će ugovorom o doživotnom pripasti vama u trenutku njene smrti. naravno ugovor ćete morati pokazati na ročištu ukoliko prije njega ne napravite prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama. (za to će vam trebati ugovor i dokaz o smrti majke)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija