Jump to content

nasljedstvo - problemi


antimon123

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imam par pitanja, pa ako mi netko može pomoći bio bih zahvalan.

Ovako stoje stvari:

 

Kuća i imanje su u vlasništvu majke i sina u omjeru pola-pola. Majka umire devedesetih, nikada nije proveden ostavinski postupak. Sin(otac ga nije priznao niti je bio u braku sa majkom) umire nedavno. Pri dostavljanju smrtnog lista sina sudu, dostavlja se i smrtni list majke.

Kakav je postupak sada, da li se prvo provodi ostavinski postupak majke i tko nasljeđuje? Majka je ,osim sina, imala jedino brata(koji ima kćer), oca nikad nije upoznala niti ju je priznao, njezina majka imala je 3 sestre(koje imaju potomke).

Da li bratova kćer nasljeđuje njen dio ili je mora dijeliti sa potomcima od majčinih sestara?

 

Što se tiče druge polovice kuće u vlasništvu sina, tu bi trebalo biti jasno, nasljeđuje sestrična tj, kćer brata od majke.

 

Unaprijed zahvaljujem,

 

Lijep pozdrav,

 

antimon

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravno i za konačni ishod zapravo je nevažno kojim će se redom provesti ostavinski postupci budući da se u svakom postupku moraju uzeti u obzir svi relevantni zakonski elementi. Redoslijed ostavinskih postupaka za ovakve slučajeve nije propisan zakonom.

 

Nasljednikom se postaje u trenutku smrti ostavitelja, što znači da je u trenutku smrti majke sin kao jedini nasljednik prvog nasljednog reda bio jedini njezin nasljednik i naslijedio njezinu imovinu. Činjenica da to u ostavinskom postupku nije utvrđeno za njegovog života nije bitna - bit će utvrđeno u sadašnjem postupku, a imovina će se uz uvažavanje te činjenice biti dosuđena konačnom živom nasljedniku.

 

Budući da sin nema nasljednika ni prvog ni drugog (roditelji odnosno braća i sestre) nasljednog reda, onda ga nasljeđuju nasljednici trećeg nasljednog reda tj. djed i baka odnosno njihovi potomci (tj. braća i sestre roditelja odnosno stričevi, ujaci i tetke ostavitelja) što je u ovom slučaju majčin brat, odnosno njegov potomak - sestrična ostavitelja.

 

Zapravo bi nasljeđivao i ostaviteljev otac, odnosno njegova rodbina, ali budući da on pravno ne postoji onda se ne računa.

 

Napisali ste "majčinih sestara", a naveli da je majka imala samo brata - pretpostavljam da su to sestre ostaviteljeve bake po majci, a to bi bio četvrti nasljedni red.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani molim pomoć,

nakon smrti djeda i bake svu imovinu (koja je bila pozamašna) je naslijedio moj otac.

Od tog trenutka on počinje dizati kredite i zaduživati se na druge načine, te je tu imovinu počeo prodavati.

Do ovog trenutka prodao je sva građevinska i poljoprivredna zemljišta, auto i još neke obiteljske dragocijenosti, naravno bez mog znanja, a naknadno sam saznao i da je potrošio ušteđevinu koja mi je ostala iza pokojne tetke, budući sam bio maloljetan i nisam niti znao za istu.

Sada želi prodati i kuću koja je u obitelji već 80 godina.

Želim znati imam li kakvih prava kao očev nasljednik da zaustavim tu prodaju, ili barem da meni riješi stambeno pitanje, budući sam u kuću uložio preko 100 000 kn( za što imam i račune),računajući da ću je naslijediti.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve god probleme imali s ocem, to dok je on živ nema veze s nasljednim pravom, bez obzira na to što se radi o imovini koja je obiteljsko nasljeđe.

 

Vlasnik može raditi sa svojom imovinom što god hoće, a potomci za života roditelja nemaju nikakvo pravo na roditeljsku imovinu izvan okvira roditeljske obaveze uzdržavanja djece.

 

Vaš otac nije smio raspolagati vašom vlastitom imovinom bez suglasnosti Centra za socijalnu skrb, a možete imati pravo i na povrat uloženih sredstava u održavanje nekretnine pod određenim uvjetima. To ovisi o više faktora, između ostalog i o rokovima, pa bi najbolje bilo da sa svom dokumentacijom koju posjedujete potražite odvjetničku pomoć, a i da se informirate u CZSS budući da oni znaju problematiku malodobničke imovine.

 

Ako biste podigli tužbu radi zaštite svojih prava, pa zabilježbu spora uveli i u zemljišne knjige, to bi ocu otežalo raspolaganje imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz,

 

u Hrvatskom pravu postoji institut iznaslijeđenja nasljednika te institut lišenja nužnog dijela, ali je pretpostavka ovome da isto inicira budući ostavitelj odnosno da su se pretpostavke za ovo dogodile još za vrijeme života ostavitelja.

S obzirom da se ovdje radi o slučaju da se nasljednik prvog nasljednog reda - sin ostavitelja, ponaša rasipnički po dobivanju nsljedstva, a isto čini na štetu svoje djece, koja su također potomci ostavitelja i isto ulaze u prvi nasljedni red prema zakonskoj odredbi, ali svoj dio mogu dobiti tek po smrti nasljednika I nasljednog reda - sina ostavitelja odnosno svoga oca, to smatram da se ovaj problem trenutno ne može riješiti prema pravilima nasljednog prava.

U common lawu, gdje postoji drugačiji sistem nasljeđivanja pokretnina, a drugačiji za nasljeđivanje nekretnina, ovakav slučaj bi se mogao riješiti barem putem fideikomisarne supstitucije, koja je kod nas zabranjena ( nedopustivost određivanja nasljednika svome nasljedniku za pojedine dijelove ostavine odnosno ostavinu u cijelosti).

Jedna od Vaših mogućnosti je pokretanje postupka za lišenje poslovne sposobnosti oca zbog rastrošnosti/ prezaduženosti, iako je pitanje koliko je ovaj postupak svrsishodan jer je kompliciran i zadire u neka od temeljnih prava, pa je pitanje je li isti opravdan u konkretnom slučaju.

Navodno je u pripremi zakon o osobnom bankrotu koji bi trebao, po mom mišljenju, regulirati i ovakve slučajeve, dakle da u slučaju zaduženosti osobe budu zaštićeni njegovi potomci barem u nekom minimumu što bi trebalo uključivati i nekretnine ukoliko služe za stanovanje kao jednu od osnovnih životnih potreba.

 

S obzirom da ste Vi u nekretninu također ulagali te imate potvrde o istom, Vaša prava možete ostvarivati u postupku primjenom pravila obveznog prava, Kronična s. je dala dobru uputu.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim vas za savjet,

moj otac i maceha zive u stanu koji je on prepisao na mene ( u cijelo), dok on i maceha imaju dozivotno uzivanje. Otac je loseg zdravlja i lose zdravstvene prognoze. Ja zivim u drugom gradu, a moja obitelj (stambeno osigurani), s kojom sam u dobrim odnosima skrbi o ocu, a macehu obilazi njezina familija.

Pitanje: kako se mogu zastititi da nakom oceve smrti k macehi ne useli njena familija i izbjegnem sve nevolje koje s tim posljedicno dolaze? Moze li moj otac pismeno zatraziti kakvu zabranu ili nesto slicno? Kakva su uopce moja prava u tom slucaju da moj otac umre prvi?

Zahvaljujem unaprijed na svim savjetima :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija