Jump to content

Otvaranje d.o.o. - Privremeni račun


fiorano

Preporučene objave

Poštovani.

 

Što je to privremeni račun kod postupka otvaranja tvrtke? Zbog čega se najprije taj račun mora otvoriti, a tek onda poslovni (žiro) račun tvrtke i onda prebaciti temeljni kapital? Na koji način se otvara privremeni račun i koliki su troškovi?

Zar kod osnivanja tvrtke, nakon što riješim svu uvodnu papirologiju, ne mogu jednostavno doći u banku, otvoriti račun za tvrtku i uplatiti temeljni kapital u novcu koji imam na privatnom računu, ili fizički kod sebe, u rukama?

Molim pojašnjenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Privremeni, odnosno prijelazni račun otvara se na početku procesa otvaranja d.O.o.-a. Na njega se polaže temeljni kapital društva. Zašto se otvara taj prijelazni račun? Da bi se moglo otvoriti d.O.o. potrebno je položiti temeljni kapital, ali temeljni kapital se ne može odmah položiti na račun tvrtke zato što je za otvaranje računa tvrtke potrebno priložiti OIB tvrtke i MB tvrtke (između ostalog). Dakle moraš položiti novac da bi dobio OIB i MB i tu se krug zatvara. Sve je to jedan dugotrajan, dosadan proces. Trošak otvaranja je oko 100 kn (PBZ). Sve račune koje dobiješ pri otvaranju tvrtke (pečat i slično) neka ti glase na buduću tvrtku kako bi jednom kada prebaciš temeljni kapital na žiro-račun mogao sve platiti sa tvrtkinog računa a ne iz privatnih izvora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, Ivana.

 

Moram priznati da je to totalno besmisleno. 100 kn nije puno, ali plaćati otvaranje "privremenog računa" da bi s njega uplatio novce na žiro-račun i od tog istog "privremenog" više nikakve koristi... Nema mi nikakve logike.

 

"Sve račune koje dobiješ pri otvaranju tvrtke (pečat i slično) neka ti glase na buduću tvrtku kako bi jednom kada prebaciš temeljni kapital na žiro-račun mogao sve platiti sa tvrtkinog računa a ne iz privatnih izvora."

 

Ne znam kako računi mogu glasiti na ime tvrtke koja se tek otvara, dakle još ne postoji...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovih 100 kn se odnosi na otvaranje žiro-računa tvrtke. Privremeni mislim da ne košta ništa.

 

Odmah nakon prijave na trgovački sud, a to je jedna od prvih stvari, zna se većina informacije o budućoj tvrtci da bi se mogao na njeno ime napraviti račun. Potrebno je ime tvrtke, adresa sjedišta i to je to. Čim se završi proces otvaranja računi se mogu platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija