Jump to content

Telekomunikacije, prostor i alat


vekybj

Preporučene objave

Pozdrav svima na Forumu.

Razmišljam o otvaranju obrta. Iz postojeće firme (gdje sam zaposlenik) u klimavoj situaciji bih izašao i otvorio vlastiti obrt. Radi se o informatici, programiranje, dobavljanje softwarea i nešto servisiranja i sistemašenja (mreže, serveri i sl.)

 

Pitanje prvo: nema svoj prostor tj. imam ali ne glasi na mene, glasi na oca na kojega se pravno vodi cijelo "imanje" bez obzira što svatko živi u svojem objektu (kući) u istom dvorištu. Moram li s njim zbog toga sklapati ugovor o najmu? Ne postoji li nikakav drugi način? Ako postoji neka druga varijanta rado bi penzionera poštedio ugovora, bilježnika, prijave poreza, porezne uprave i sl.

 

Drugo pitanje - vezano na ovo prvo - telekomunikacije: Trenutno sve telekomunikacije glase na oca (vlasnika kuće). Naravno, po tarifi za privatne osobe. Što kada ja u tom prostoru otvorim obrt?Smijem li ja koristiti taj "njegov" pristup Internetu i koristiti telefon za svoje potrebe ili moram tražiti njegovu dozvolu (tj. to valjda ide prema ugovoru o najmu) za zakup nove telefonske linije i pristupa Internetu kao poslovni korisnik? Tko to uopće kontrolira i čime je regulirano pitanje malih i poslovnih korisnika telekomunikacija?

 

Treće pitanje - već imam 2 razvijena računalna programa. Kako bi sve bilo legalno i po zakonu, da bi ih mogao prodavati trebam kupiti licence razvojnog alata prije nego prodam prvi primjerak programa. Kako financijski/knjigovodstveno opravdati/knjižiti kupnju alata (osnovnog sredstva) prije nego za njega u obrtu imam novaca?

 

Četvrto - ugovor o radu i konkurentnost:

Prije 11 godina pri dolasku u firmu gdje radim sam potpisao aneks ugovora o radu kojim firma štiti privatnost podataka i autorska prava. Navodi se kako je firma vlasnik svega što za firmu napravim (ma gdje god to radio) sve dok radim za njih. To je jasno. No jedan članak govori da će me po prekidu ugovora o radu firma obavijestiti je li će koristiti pravo zabrane obavljanja istovrsne djelatnosti uz nadoknadu u skladu s važećim propisima. Što bi to značilo? Da ja u svojem obrtu ne smijem obavljati istu djelatnost, a oni će me zbog toga obeštetiti ili...? Ne navode se nikakvi Zakoni ni rokovi.

 

Peto - Ako se ne varam u prostoru gdje obavljam djelatnost (ne trebam MTU) smijem držati i privatne stvari koje nisu u vlasništvu obrta (mada sam obrt zapravo - ja/osoba). Recimo bavim se elektronikom, i smijem li držati elektroničarski alat i dijelove koji nemaju veze sa ikakvim skladištem i obrtom u toj istoj prostoriji?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija