Jump to content

nepuno radno vrijeme


pinkis

Preporučene objave

trenutno sam pripravnica u srednjoj skoli i zaposlena sam na punu pripravnicku satnicu (dakle racuna se kao 40-satni tjedan; ali umjesto 21 sata imam 19 sati nastave).

takav sam i ugovor na neodredjeno potpisala.

 

sad se dogadja sljedece: sefica smatra da "nema potrebe" puniti moju satnicu do norme (jednom kad prestanem biti pripravnik) jer "ugovor se treba ispostovati".

 

kolege se slazu s tim da satnicu naseg predmeta podijelimo medjusobno tako da svi imamo punu normu. uz to, clanak 45. kolektivnog ugovora govori kako normalno imam pravo da mi se satnica nadopuni do norme kada za to budu ostvareni uvjeti.

ali prema ravnateljici, ja bih valjda, zbog ugovora, trebala raditi 19 sati - do penzije :tupan:

 

cini mi se da me po tko zna koji put (i iz kojeg razloga) netko pokusava preveslati. moze li se to kako rijesiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li član kojg sindikata? Ako jeste, tražite pravnu pomoć na način da im odnesete svoj ugovor i akt o tjednom zaduženju, za članarinu koju im plaćate neka vam pruže pomoć.

Ako niste član sindikata, nema veze. Postoji prosvjetna inspekcija, pa otiđite tamo sa istim dokumentima i zatražite nadzor. Sad ćete reći da vam nije namjera raditi probleme u vašoj školi, ali rublje ne možete oprati ako ne želite smočiti ruke. Inače, cijela priča sa satnicom i normom i ostalim načinima izračuna radnog vremena prosvjetara vam se napismeno nalazi u kolektivnom ugovoru. Zakon o odgoju... općenito navodi pojam radnog vremena, a ona razrada po predmetima (neposredni rad, ostali poslovi..) predmet je kolektivnog pregovaranja. Nepotrebno je uopće navoditi da tumačenja KU ima koliko i prosvjetnih ustanova i njihovih ravnatelj-ica u lijepoj našoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da pojasnim - kad sam navela da možete tražiti pomoć sindikata, mislila sam na pravnu službu, a ne na ljude koji po školama imaju plaćene sate kao sidnikalni povjerenici s ovlastima zaposleničkog vijeća. Uz dužno uvažavanje časnim iznimkama, većina ih baš ne bi znala odgovre na vaša pitanja.

Naravno da ugovor nije sveto pismo, on je izraz volja dviju strana i otkazuje se na način u njemu predviđen ili relevantnim propisom (zakon o radu i provedbeni propisi, kolektivni ugovori)utvrđen. Pri našem MZOŠ-u postoji Uprava za pravne poslove, možda tamo znaju. Osobno se kladim na inspekciju, osobito one inspektore koji su po struci pravnici, oni bi vam dali najbolji odgovor na vaša pitanja, jer oni to kontroliraju kad dođu u nadzor. Ima i pravnika iz našeg područja, ali ne smijem ih spominjati da im ne radim reklamu.

Ali da vas pitam - ako imate 40 sati ugovorenog rada, u čemu je problem? Što god vam u zaduženju pisalo, iamte puno radno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija