Jump to content

radne cipele


zimbo

Preporučene objave

u firmi(drzavnoj) radim 2g na poslovima u gradjevinarstvu,cipele dobijemo jednom godisnje i to bez zastitne kapice,kada sam napomenuo svojoj sefici da bi trebao dobivati sa zastitom cipele,ona je prenesla to direktoru a on:neka ti privatnik kupi takve cipele.nakon nekog vremena tavalon(daska5cm debljine) mi je pao na prste,priznata mi je ozljeda na radu,opet nisu kupili zastitne cipele.Sad sam ih si sam kupio,od firme vise ne nosim,direktor kaze da ih ne smijem nosit zbog jednoobrazne radne odjece/obuce i dok ne obucem od firme cipele sefica me ne smije slat na radne zadatke.Da li je zakon o zastiti na radu iznad internih pravilnika o odijevanju i kome da se zalim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da se aktiviram opet malo.... :-D

 

Morate imati obuveno ono što stoji u Procjeni opasnosti poduzeća za vaše radno mjesto da morate nositi (Procjenu ima direktor i/ili stručnjak zaštite na radu u Vašem podeću i trebao bi Vas upoznati s tim koje su Vaše obveze i prava što se tiče osobnih zaštitnih sredstava). Taman da piše štikle. I ako činite drugačije kršite propise poslodavca, a čak i Zakon o zaštiti na radu. Ja razumijem što pokušavate reći, ali eto, tako je kako je.

 

Inače, samo ovako, usput - tamo gdje sam ja radila inspektor zaštite od požara koji mora na očevid na zgarište, sam si je kupovao osobna zaštitna sredstva, zato jer je "bio zaposlen na određeno vrijeme, pa zašto da se troši na njega"... Pa si sad vi mislite....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smirite se, ja Vam govorim činjenice. Vi ako i polomite prste, nije zato jer Vam poslodavac nije omogućio dobre cipele. Ovako, još jedanput - morate nositi ono što piše u Procjeni. Osobe koje su radile procjenu garantiraju za to da su vam dali osobna zaštitna sredstva koja vam trebaju. Vi bi trebali, u tom slučaju, žaliti se inspekciji na Procjenu koju je potpisalo cca desetak visokoobrazovanih stručnjaka. A to možete misliti kak ćete uspjeti nešto postići. Ali, ako želite, možete probati. Dakle, prijaviti inspkeciji da smatrate da u Procjeni nisu navedena odgovarajuća OZS. Prvo morate znati što uopće u njoj piše.

 

Dakle, vi i da slomite sve prste, ako ste imali cipele iz Procjene, ne možete ništa "protiv" poslodavca. Dapače, ako imate svoje, čak i bolje, Vi ste u prekršaju! I možete biti kažnjeni materijalno za to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Clanak 79.

 

(2) Radnik ima pravo odbiti rad ako mu neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu

primjenjena propisana pravila zaštite na radu i zbog takvog postupanja ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj.

 

 

Ako sve gradjevinske firme moraju nosit cipele sa celicnom kapom zasto to ne vrijedi za nasu firmu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, i? Piše "propisana", ne piše čime su propisana...po posljednji put: izjasnite se kakve cipele morate nositi po Vašem internom propisu (a to nije: pa druge firme tak nose :vrti: ) - pretposavljam da ni niste vidjeli to crno na bijelo, neka Vam pokažu već navedene osobe. Ako to nisu ovakve koje imate, smijete odbiti rad. Ako jesu, opet smijete, ako smatrate da to nisu odgovarajuće cipele. Ali, morati ćete dokazati da nisu. A to možete jedino tako da se pobunite inspkeciji protiv onih koji su radili Procjenu, a potpisalo ju je nekoliko stručnjaka ZNR-a. Dakle, Vi protiv njih. Što mislite; kolike su Vam šanse?

 

Iz osobnog iskustva u toj struci: samo ćete si stvoriti probleme. Inspektor dođe na očevid, prvo pita: dajte mi Procjenu...a-ha, a-ha....dobro, sve je prema Procjeni....radniku 100% bolovanje i dalje iste cipele kad se vrati sa bolovanja :-D . Kaj? Nosio je nekakve druge cipele? Eh, prvo kazna njemu, a onda i njegovom neposrednom rukovoditelju jer to nije smio dozovliti. A u tom slučaju Vam može čak i bolovanje ne biti odobreno. Nego ćete dobiti samo "redovno", ne ono na kojem ste na 100% plaće.

 

Oni koji nemaju iskustva, tu će Vam savjetovati svašta. Ali eto, Vi napravite kako mislite da je najbolje. Ja sam Vam odgovorila iz vlastite prakse (a bila sam onaj koji provodi zakon i onaj koji kotrolira njegovo provođenje, ako me razumijete).

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

zimbo je napisao:

Clanak 79.

 

(2) Radnik ima pravo odbiti rad ako mu neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje zbog toga što nisu

primjenjena propisana pravila zaštite na radu i zbog takvog postupanja ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj.

 

 

Ako sve gradjevinske firme moraju nosit cipele sa celicnom kapom zasto to ne vrijedi za nasu firmu?

 

Rekao bih da ste u pravu, naime iz iskustva znam kako inspekcije ne šljive procjenu opasnosti koja bi trebala propisivati bar minimum koji je određen pozitivnim propisima, poput recimo: Pravilnika o sigurnosti i zdravlju pri uporabi radne opreme, gdje lijepo stoji tko šta treba nositi, dakle interni propisi nisu "biblija" ako pružaju manje od postojećih propisa ili se uvidom u stvarno stanje pokaže kao nedostatnim.

Dakako tu je ona vječna priča o ne zamjeravanju poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija