Jump to content

prva ili zadnja oporuka?


vanda13

Preporučene objave

moj djed je 1981 godine napravio oporuku, međutim nije ju opozvao već je 1985.godine napravio novu oporuku bez opoziva ove oporuke 1985.Da li je tu sve po zakonu'Zar se nebi trebala stara oporuka opozvat prije nego se napravi nova, ili vrijedi ono pravilo da je oporuka novijeg datuma jedino kod suda prihvatljiva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oporuka je posljednja volja ostavitelja, pa dok je ostavitelj živ, može mijenjati svoju volju. I vrijedi ona koja je zadnja, odnosno najkasnijeg datuma.

Pisanje nove oporuke, koja je sadržajno suprotna ranijoj je zapravo, opoziv te ranije oporuke.

Jedino ako novom - novijom oporukom nešto nije uređeno ili je preskočeno a odredbe o tome postoje u ranijoj, vrijede i te odredbe ranije oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tome i jeste bit, došlo je do izmjene sadržaja u drugoj oporuci, a da prva nije opozvana.U prvoj oporuci djed je sve ostavio svojoj ženi dakle mojoj baki, a u drugoj je to izmjenio i sve djelio na nju i ujce koji su ih nedugo nakon te izmjene napustili i otišli svojim putem dok nije došla podjela naslijedstva.Čudno mi je da prva oporuka nije opozvana s obzirom da je druga sasvim drugačijeg sadržaja. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 66. st 1 Zaona o nasljeđivanju

Ako se kasnijom oporukom izričito ne opozove ranija oporuka, odredbe ranije oporuke ostaju na snazi ako i ukoliko nisu u suprotnosti s odredbama kasnije.

 

čl 66. ZN-a

Svako kasnije oporučiteljevo raspolaganje stvarju ili pravom koje je bio nekome oporukom namijenio smatra se opozivom namjene te stvari, odnosno prava.

 

 

Dakle, ako je kasnijom oporukom odredio novog ili drugog nasljednika iste stvari, ili je drugačije odredio udjele, onda je to zapravo opoziv ranije oporuke ili odredbe oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija