Jump to content

Šifre F48.8 i F45.0 - značenje


severin

Preporučene objave

Liječim se već godinama (od 1997.g.) kod psihijatra zbog PTSP-a. Danas sam na pregledu kod njega dobio po prvi put dijagnozu F48.8 i F45.0. Ne znam značenje istih i kakve imaju veze sa PTSP-om. Do sad sam imao šifru F62.0 i nije mi jasno zašto je istu promjenio. U 10. mjesecu bi trebao ići po treći put na prvostupanjsku liječničku komisiju za HRVI pa ne znam kakav utjecaj će imati ove nove šifre F48.8 i F45.0. Bojim se da zbog toga ne izgubim status HRVI jer nemam više ni snage ni živaca pisati žalbe i putem sudova ganjati svoja prava. Zato molim ako itko zna pojašnjenje za navedene šifre.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

F48.8 prema MKB 10 predstavlja „Ostale označne neurotske poremećaje“ (Briquetov sindrom,Dhatov sindrom,Okupacijsku neurozu,uključujući grč pri pisanju,Psihasteniju,Psihasteničku neurozu,Psihogenu sinkopu)

 

F45.0 je „Somatizacijski poremećaj“ čije je glavno obolježje multiple,povratne i česte promjene tjelesnih simptoma u tajanju najmanje 2 godine.Većina bolesnika ima dugu i kompliciranu povijest kontakta s primarnom i specijalističkom zdravstvenom zaštitom u toku koje je moglo biti provedeno monogo ispitivanja s negativnim nalazom i eksplorativnih operacija bez rezultata.Simptomi se mogu odnositi na svaki dio tijela ili sustav.Tok je poremećaja kroničan i promjenjiv te često udružen s diskontinuitetom u društvenom i međuljudskom ponašanju te ponašanju u obitelji.

Somatizacijski poremećaj isključuje svjesno simuliranje (Z76.5)

 

F62.0 predstavlja „Trajne promjene ličnosti nakon doživljene katastrofe.

 

F48.8 i F45.0 mogu predstavljati dodatne psihičke poteškoće koje ne isključuju već prije postavljenu dijagnozu pod šifrom F62.0.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija