Jump to content

prava oca u izvanbračnoj zajednici


jettec

Preporučene objave

Nalazimo se u izvanbračnoj zajednici od 2006. godine. Izjavu o izvanbračnoj zajednici potpisali smo 2010. godini. Nedavno je supruga rodila blizance koji su nakon nekoliko sati preminuli. Dolaskom u matični ured odbili su upisati podatke o ocu iz razloga što djeca nisu živa a otac nema pravo priznati očinstvo nakon smti djece. Svoja prava kao otac spreman sam zatražiti tužbama protiv RH. Molim savijet kako da supruga i ja ostvarimo pravo da se ja upišem kao otac djece jer su za sada djeca nepoznatih imena jer se niti supruga niti ja neslažemo da prihvatimo njihov odgovor kao konačni. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jako mi je zao zbog vaseg gubitka, ali u nasem pravnom sustavu ocinstvo se u pravilu priznaje zivom djetetu, iznimno nerođenom djetetu (nasciturusu) ako postoje okolnosti i vjerojatnost da otac nece ziv dočekati rođenje djeteta i pod uvjetom da se to dijete rodi zivo.

ocinstvo se moze priznati i umrlom djetetu, ako postoje potomci istog.

 

kod vas, to nije slucaj, tako da vam (vjerojatno) maticar nista krivo nije rekao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemislim da me matičar krivo uputio. Kriv je sustav. U obiteljskom zakonu stoji da otac djeteta ravnopravno kao i majka moraju snositi određene troškove. Što bi u prijevodu značilo da me majka tj. moja supruga treba tužiti da snosim određene troškove. E sada, kako da to snosim ako mi sud ne donese presudu da sam otac. Drudo u čl. 5 istoga zakona /mislim da je taj čl./ stoji da ukoliko se sklopi brak nakon rođenja djece da se smatra da su djeca rođena u braku. Milism da ču na osnovu ova dva članka pokušati ostvariti pravo upisa u knjigu rođenih budući će vjenčanje biti održano za koji dan.

Zar se i ovo nebi trebalo izjednačiti kao i obaveze u bračnoj i izvanbračnoj vezi.

Hvala na javljanju, već sam pomislio da nitko neće odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija