Jump to content

pravo na roditeljsko uzdržavanje


Contija

Preporučene objave

poštovani,

 

djete je završilo srednješkolsko obrazovanje i imalo je pravo na još jednu godinu na roditeljsko uzdržavanje.gubitkom zakonskog prava na roditeljsko uzdržavanje nakon tri godine upisalo je novo školovanje.je li u tom slučaju može postići zakonsko pravo na roditeljsko uzdržavanj?

hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,zahvaljujem na vašem odgovoru i kažem da je nastavno školovnje bilo uz plačanje.ne znam koji bi još podatak trebao reći.

 

moram zaključiti iz vašeg odgovora da postoji mogučnost-ne znam na kojem se to zakonu temelji- ako djete jednom kad izgubi pravo na roditeljsko uzdržavanje pa upiše ponovo neki fakultet ima pravo na ponovno sticanje prava na roditeljsko uzdržavanje. navodim primjer kako bi djete sve dok je roditej živ koristilo roditeljsko uzdržavanje

 

otac ima 37 god. a djete a je u 22 god. izgubilo pravo na roditeljsko uzdržavanj.dvije godine ne nastavlja školovanje i nakon te dvije godine upisuje redovni studij na nekom drugom fakultet i ponovo postiže uzdržavanje i ponovo naskon dvije godine gubi pravo na roditeljsko uzdržavanje i ono je

u 24.godini a otac u 41.

takovim redosljedom djete može mjenjati koliko hoče fakulteta i ono je na svakom fakulteu redoviti student.po navedenoj računici predpostavimo otac umire u devedesetoj godini i tek onda dijete gubi pravo na roditeljsko uzržavanj jer nema živog roditelja.mislim da sam bio dovoljno jasam pa slijede pitanja -je li takovi zakon postoji u bilo kojoj drugoj državi svjeta

-zar nisu takovom pljenidbom očevih prihoda totalno ugroženi očevi i njhovo življenje -zar se takvom praksom stimulira djete na rad ili nerad

-je li netko zna kaovi su zakoni u evropskoj uniji Molio bih odgovr hvala contija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je dijete upisalo izvanredni studij onda vj. nesto i radi i sposobno se samo uzdrzavati. A i za punoljetnu djecu vrijedi pravilo da je dijete koje ima prihode duzno pridonositi za svoje uzdrzavanje.

Nacelo je za uzdrzavanje svejedno je li dijete studira redovito ili izvanredno, sve dok redovno ispunjava svoje obaveze na fakultetu.

Posebni propisi mogu biti zakoni koji uređuju visoko obrazovanje, ali i interni propisi obrazovne institucije (pravilnici, statuti ...). Razni tecajevi ne ubrajaju se u pojam skolovanja. Tako da nije moguc ovaj Vas hipotetski primjer da roditelj dozivotno uzdrzava dijete na temelju statusa studenta. Jer postoji i mogucnost da sud utvrdi da je dijete sposobno za rad kao izvanredni student, ako do toga dodje. Isto tako postoje pretpostavke zbog kojih roditelj nije sposoban za pruzanje uzdrzavanja.

Evo Vam cijeli clanak 210. Obz-a:

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

(4) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.

(5) Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.

 

Dakle, stakav 5 - gubitak jedne akad.godine ne mora znaciti gubitak prava na uzdrzavanje ako postoji valjan razlog za to. No, to nije slucaj kod Vas jer pretostavljam da tu nije postojao opravdan razlog vec iskljucivo gubitak studentskih prava, a i radi se o dvije godine.

U Vasem slucaju treba sud utvrditi tocno cinjenicno stanje i na temelju toga odluciti o uzdrzavanju, a postoji i mogucnost nagodbe pred czss-om roditelja i djeteta o uzdrzavanju i tako se izbjegnu parnicni troskovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Imam 20 godina i dijete sam rastavljenih roditelja. Po rastavi pripadam tati, no on je na socijalnoj pomoći. Uzdržava me mama (neslužbeno), no njoj je sve teže jer sam student. Nagovara me da 'tužim' tatu jer ne daje ni kune za mene ni moje školovanje. Ona kaže da bi ona to napravila, no punoljetna sam pa moram ja.

U tom slučaju bih, po njenim riječima, dobivala neki novac, a on bi ostao dužan banci/državi, kome već. Ja dosada nisam pokretala nikakvu tužbu jer mi je žao tate, ali ne želim ostati bez faksa zbog financija.

 

Imam dva pitanja u vezi toga.

 

Osim što mi je žao tate, muči me i to što bi se dogodilo da on ode u preveliki minus jer nema otkud vraćati što bi mu se oduzimalo za moje uzdržavanje, da on umre? Mislim da po zakonu dijete naslijeđuje dug, a ja sam jedinica. Ja nemam otkuda vratiti dug ni kamate, pogotovo ako bi se to dogodilo za vrijeme mojega studiranja. Tako da mi sve to izgleda vrlo neisplatljivo.

 

Drugo pitanje. Redovni sam student, upisala sam prvu godinu na na sveučilištu A. Prošle godine sam također upisala prvu godinu, ali na sveučilištu B. Faks na sveučilištu B nisam upisala jer sam ga htjela, već zato jer je upravo taj 'dragi tatica' koji ne daje ni kune za školovanje htio da upišem baš to. Faks na sveučilištu A mi se sviđa i znam da ću ga i završiti.

Da li se moj slučaj računa pod 'neispunjavanjem obaveza' i da li bi tužba bila valjana ako je odlučim podići?

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija