Jump to content

Libor - pravila igre


upitnik

Preporučene objave

Zna li mi netko objasniti na koji način funkcionira Libor? Naime, svjedoci smo dužničkog ropstva franačkih dužnika. Zanima me, zna li netko na koji način banka plaća svoje rate kredita na novac koji je posudila da bi ga posudila krajnjem korisniku. Pretpostavljam da banka plaća kamatu u skladu s Liborom. Npr. ako švicarska banka spusti Libor na 0,25 to znači da banka u odnosnome razdoblju vraća ratu kredita u francima s kamatom od 0,25% što je manje od 1%. Jesam li ja to dobro shvatio? Npr. ako je banka posudila 5.000.000 franaka 2007. godine te godine je kamata bila otprilike 5,4% i banka je imala ratu s kamatom od 5,4% odnosno bila je u gubitku te godine, ali se kroz sljedeći period gubitak potpuno istopio i pretvorio u ekstra profit, jer ako će plaćati kamatu od 0,25%, a naplaćivati 6% onda je to dobitak da boli glava, zar ne? To znači da za nekoliko godina može u potpunosti vratiti novac i dalje dobivati od dužnika samo čisti profit. To je zelenaštvo mafijaškog tipa. Zna li netko nešto o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne zna nitko ništa, tako se i naša država do dana anašnjeg pravila mutava, ali sam zato saznao sam.

 

Evo kako se u uređenoj državi ponaša banka:

Odplačilna doba in znesek kredita Obrestna mera Izračun

odplačilna doba 10 let, znesek kredita 20.000 EUR*

6M Euribor + 2,15 % Rezultat

odplačilna doba 10 let, znesek kredita 20.000 EUR

6M Euribor + 2,30 % Rezultat

odplačilna doba 20 let, znesek kredita 20.000 EUR*

6M Euribor + 2,25 % Rezultat

odplačilna doba 20 let, znesek kredita 20.000 EUR

6M Euribor + 2,40 % Rezult

 

U prijevodu, kamata se određuje na temelju 6-mjesečnog euribora (koji iznosi sada negdje 1,4 za euro). To znači da maksimalna kamata ovisno o ponudi i sredstvima osiguranja (Ljubljanska nova banka)na eure iznosi u sadašnjem trenutku od 3,45 - 3,8%. U francima uopće niti ne nude kredite. Nema opravdanja za otimačinu koju provode banke u Hrvatskoj. Opravdanje imaju samo u našim zakonima koji su im to dopustili. Vidio sam čak neke komentare u medijima da se u Sloveniji država ne upliće u kredite u francima. Naravno da se ne upliće kada kamata vjerojatno ne prelazi 3% (o tome nemam podatke, jer se novi krediti u francima ne nude, ali zasigurno je manja kamata na franke nego na eure).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija