Jump to content

jednostrano smanjenje plaće-prihoda


310BrRp

Preporučene objave

Poslodavac je upriličio kratki sastanak.

Ukratko priopćio svoje nezadovoljstvo sa radom i rezultatima (potpuno neopravdano ali to sad nije predmet) i odlučio samanjiti prihode.

Nekakav zapisnik smo primili e-mailom.

Potpisali nismo ništa.

Nikada nije spomenuo iznose sanjene plaće, nego je on iznose usmeno prenio u računovodstvo.

 

Dakle, u ugovoru o radu je naveden iznos veći nego su nam prihodi na mjesečnom obračunu plaće.

 

Dali je taj postupak legalan?

Kako zatražiti isplatu razlika prihoda? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle, moj nije ništa izvjesio jer niti nemamo oglasnu ploću.

Samo smo dobili usmeno priopćenje i u e-mailu zapisnik sa tog "sastanka".

Dakle, nismo potpisali nikakav aneks ugovora ili nešto sl.

Nije nam niti rekao koliko će biti to "smanjenje".

Mi nismo potpisali nikakav aneks ugovora ili zapisnik sa satanka niti išta drugo na temu plaća.

U ugovoru su nam navedeni iznosi bruto plaće i taj iznos je sada znatno veći nego što nam je iznos na platnoj listi.

Razumijem da se ugovori mogu mijenjati ali mislim ne ovako.

Volio bih nekoga tko to malo bolje poznaje; možemo li tražiti povrat novca-razlike plaća?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo sam pronašla u Lider Pressu.

 

Visina plaće na koju radnik ima pravo uređuje se ugovorom o radu koji su radnik i poslodavac sklopili pri zasnivanju radnog odnosa. Umjesto ugovaranja plaće u ugovoru o radu, stranke se mogu pozvati na kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca ili na pravilnik o radu. Dakle, visina plaće je ugovorena i poslodavac je ne smije smanjiti jednostranom odlukom. To ne znači da se ugovoreni odnosno određeni iznos plaće ne može promijeniti. Svaka strana ugovornoga radnog odnosa može inicirati izmjenu prava na plaću. U slučaju kad zbog nelikvidnosti ili drugih ekonomskih razloga nije u mogućnosti poštivati ugovorenu obvezu, poslodavac može radniku predložiti smanjivanje plaće, bilo kao privremenu ili trajniju mjeru, ali do iznosa zakonom propisane minimalne plaće. Do 31. svibnja 2009. minimalna plaća za puno radno vrijeme iznosi 2.747 kn u bruto iznosu. Od 1. lipnja 2009. na temelju podataka o prosječnoj plaći iz prethodne godine trebala bi iznositi 2.942 kn, s tim da taj iznos još treba uvećati za stopu rasta BDP-a ostvarenu u prošloj godini.

 

Ugovorenu odnosno određenu visinu plaće moguće je zakonito smanjiti poštujući proceduru kojom se mijenja pravni akt kojim je uređena visina plaće. Ta procedura ovisi o tome jesu li plaće određene ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

 

Kod malih poslodavaca koji imaju do 20 zaposlenih radnika i koje u pravilu ne obvezuje kolektivni ugovor, a nemaju ni pravilnik o radu, prava radnika proizlaze jedino iz zakona i ugovora o radu. Ako poslodavac želi izmijeniti odredbu ugovora o radu kojom je ugovoren iznos plaće, može radniku ponuditi aneks ugovora kojim se privremeno ili trajno smanjuje iznos ugovorene plaće. Radnik može takav prijedlog poslodavca prihvatiti ili odbiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprosti pola teksta uopće nisam nadodala iz lider pressa -ovo ti je nastavak što sam ti poslala u zadnjoj poruci

Što ako radnik odbije

 

Odbije li radnik ponuđeni aneks ugovora o smanjenju plaće, poslodavac mora koristiti institut otkaza ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora. To znači da, kao i u svezi sa svakim drugim uglavkom ugovora o radu, može otkazati postojeći ugovor i ponuditi radniku sklapanje novog ugovora s nižom plaćom. Poslodavac mora imati opravdan razlog za otkaz ugovora, a postupak otkazivanja je istovjetan kao i u svakom drugom slučaju redovitog otkaza bez krivnje radnika.

 

Ne prihvati li radnik ponudu za sklapanje novog ugovora, prestaje mu radni odnos uz uvjete propisane zakonom (otkazni rok, otpremnina). Radnik može prihvatiti sklapanje novog ugovora s nižom plaćom, ali ipak u propisanom roku sudskim putem osporavati dopuštenost otkazivanja prethodnog ugovora.

 

Ako su plaće uređene kolektivnim ugovorom, a poslodavac nije u mogućnosti ispuniti preuzete novčane obveze, može pokrenuti inicijativu za izmjene pojedinih odredbi ili otkazati kolektivni ugovor. Sindikat kao ugovorna strana ima izbor između prihvaćanja ili odbijanja inicijative za pregovore. Ako sindikat odbije takvu inicijativu, poslodavac može otkazati sklopljeni kolektivni ugovor u rokovima predviđenim tim ugovorom. No, takav postupak poslodavca znači da ni sindikat više ne obvezuju eventualno ugovorene klauzule o socijalnom miru.

 

Otkaz kolektivnog ugovora

 

Što poslodavac može

 

Rezanje troškova rada

 

• Prisilni’ godišnji odmor, čak i ako to radniku ne odgovara

• Snižavanje plaće uz zadržavanje rada u punom radnom vremenu

• Skraćivanje tjednoga radnog vremena

• Slanje radnika na neplaćeni dopust 1.373,5 kn

minimalna plaća za 20 sati

rada na tjedan

 

Inače, svaka ugovorna strana može otkazati kolektivni ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme. Kolektivni ugovor sklopljen na određeno vrijeme može se otkazati samo ako je tim ugovorom predviđena mogućnost otkazivanja. U kolektivnim ugovorima koji predviđaju mogućnost otkazivanja moraju biti ugovoreni otkazni rokovi i otkazni razlozi. Ako takvih odredbi nema, otkazni rok iznosi tri mjeseca.

 

Dakle, i pri smanjivanju plaća koje su ugovorene ugovorom o radu i pri izmjeni kolektivnog ugovora, pravilo je da o tome treba postići suglasnost ugovornih strana, a ako nema takvog dogovora, poslodavac može otkazati ugovor.

 

Ipak, u radnom pravu ima i jedan slučaj kad poslodavac može jednostrano smanjiti plaću. To je u slučaju kad su plaće određene pravilnikom o radu. Kad se poslodavac i radnik u ugovoru o radu pozivaju na odgovarajuće odredbe pravilnika o radu, a pravilnikom nije ograničena ovlast poslodavca da donese jednostranu odluku o smanjenju osnovice ili koeficijenta za određivanje plaće, poslodavac može svojom odlukom smanjiti plaću radnika i takva je odluka zakonita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, sve sam razumio osim:

"Ipak, u radnom pravu ima i jedan slučaj kad poslodavac može jednostrano smanjiti plaću. To je u slučaju kad su plaće određene pravilnikom o radu. Kad se poslodavac i radnik u ugovoru o radu pozivaju na odgovarajuće odredbe pravilnika o radu, a pravilnikom nije ograničena ovlast poslodavca da donese jednostranu odluku o smanjenju osnovice ili koeficijenta za određivanje plaće, poslodavac može svojom odlukom smanjiti plaću radnika i takva je odluka zakonita."

 

Naime, ovdje se radi o jednoj privatnoj firmi u kojoj nema pravlnika o radu, barem ja mislim. A što je to "pravilnik o radu"?

Mi imamo samo ugovore i to je sve što smo potpisali.

 

U ostalim slučajevima se ne prepoznajem i mislim da imam pravo na razliku plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam svaka tvrtka mora imati svoj pravilnik o radu.Čitaj

 

 

Pravilnik o radu moraju imati tvrtke (poduzeća, obrti, neprofitne organizacije i dr.) koje zapošljavaju 20 i više radnika (vidi članak 125. Zakona o radu). Pravilnikom o radu uređuju se plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

 

 

Tvrtke koje su obvezne donijeti pravilnik o radu, a to ne učine, izlažu se mogućnosti da budu novčano kažnjene od 31.000 do 60.000 kuna (za pravne osobe), odnosno od 4.000 do 6.000 kuna za fizičke osobe (obrt i sl., te odgovorne osobe u pravnoj osobi) .

 

 

Također, i tvrtke koje imaju manje od 20 radnika mogu donijeti i primjenjivati svoj pravilnik o radu ako to žele.

 

 

Pravilnik o radu poslodavac je dužan objaviti na način da budu dostupan na uvid svim radnicima na koje se odnosi i izložen na vidljivom mjestu u prostorijama u kojima radnici redovito borave tijekom radnog vremena (vidi čl. 4. Pravilnika o načinu objave pravilnika o radu).

 

Ja u bivšoj firmi isto nisam bila upoznata sa pravilnikom rada,baš sad čitam svoj zadnji ugovor.ali piše nešto što vjerojatno i ti imaš u svom ugovoru -kod mene je to članak 11.piše slijedeće -Radnik potpisom ovog Ugovora bezuvjetno izjavljuje da ga je Poslodavac upoznao s organizacijom i zaštitom na radu te mu omogućio upoznavanje s Pravilnikom o radu,drugim općim aktima te ostalim propisima iz radnih odnosa..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija