Jump to content

ostavština


Mateo101

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me jedna informacija.

Ovako povremeno posjećujem stariju gospođu cca.78 god

koja je skoro nepokretna. Živi u vlastitoj kući a prima novčanu pomoć centra za socijslnu skrb za život. Sada me zanima ona planira svoju imovinu ostaviti meni , da li je to moguće ako nju zapravo uzdržava cantar za socijalnu skrb a ne ja. Mislim mjesečno dobiva 700,00 kn za život, a to što je ja posjećujem nigdje se ne vodi. Sada me zanima da li nakon nj. smrti centar preuzima nj. imovinu ili ju ona može ostaviti kome hoce ?

 

S poštovanjem,

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovinu će naslijediti zakonski nasljednici.

 

Nasljednik će moguće biti oporučni nasljednik ako se sastavi oporuka.

 

Ako umre bez nasljednika (bilo zakonskih, bilo oporučnog), a ima imovine (!), ta imovina će nakon ostavinskog postupka rješenjem o nasljeđivanju prijeći na općinu mjesta prebivališta.

To je slučaj ošasne ili kaduktne imovine. Pogledajte u Zakonu o nasljeđivanju.

 

Ne prelazi ništa od imovine na Centar za soc.skrb.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz same činjenice da se brinete za neku osobu (bez obzira na to da li ona prima socijalnu pomoć ili ne) ne proizlaze nikakva nasljedna prava. Isti vrijedi i za centar za socijalnu skrb. Svoj odnos biste trebali regulirati ugovorom ili oporukom, s tim da u slučaju oporuke nužni nasljednici imaju pravo na nužni dio.

 

Ne razumijem se baš u način rada centara za socijalnu skrb, ali su mi poznati z.k. ulošci u kojima stoji zabilježba novčane tražbine na nekretninama osoba koje izdržava centar za socijalnu skrb a u korist Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

 

Iz toga zaključujem da se Ministarstvo, posredstvom centra za socijalnu skrb, ne može javiti kao nasljednik ali može kao vjerovnik prema ostavitelju odnosno nasljedniku. Drugim riječima, može se desiti da dio ili sve imovine iz takvog odnosa pređe na Ministarstvo, a da nasljedniku ostane malo ili ništa.

 

Provjerite postoji li zabilježba u zemljišnim knjigama na nekretninama osobe o kojoj se brinete, i - ako postoji - o kakvoj se točno obavezi radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija