Jump to content

Zahtjev za umirovljenjem po članku 6a na osnovu dijagnoze ptsp-a?


MaxMagnus

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Stavljen sam na listu za izdvajanje po članku 6. (45 godina starosti,30 godina mirovinskog staža).

Mogu li zatražiti umirovljenje po članku 6a s obzirom da imam dijagnosticiran ptsp još od 1993.,a stanje mi se po zadnjim nalazima i pogoršali.

Imam li pravo na izbor,za mene,povoljnije mirovine odnosno imam li pravo na tužbu ako me upute u prijevremenu starosnu mirovinu?

Unaprijed hvala na pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani MaxMagnus!U razgovoru sa svojim bivšim pripadnicima iz MORH-a saznao sam da je velika večina na listama za izdvajanje za mirovinu po čl.6 tj.starosnu.Međutim također sam saznao i da oni pripadnici koji imaju manje od 35 godina mirovinskog staža imaju pravo zatražiti umirovljenje po čl.6a jer je navodno opet ta mirovina aktivna ali samo za one koji nemaju više od 35 godina mirovinskog staža što je u tvojem slučaju ispunjen uvjet za 6a.Ali da li je tako ili je to nečija patka uzmi ovo moje sa rezervom.Najbolje je da se obratiš pravnoj službi ako si u MORH-u pa da ti oni pojasne i pitaj za taj uvjet.Lijep pozdrav pa javi da li je informacija točna ili ne kad se raspitaš kod pravnika u MORH-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

6a ti nema veze sa dijagnozom ili odlaskom u mirovinu temeljem bolesti, kod tebe PTSP, stoga odlazak u mirovinu temeljem bolesti ili povrede moguć je iključivo po članku 11.

Veliki ti je rizik odlaska u mirovinu po članku 11.ako nemaš HRVI jer te onda obrađuju isključivo po civilnim parametrima i mirovina ti može biti manja nego po čl. 6a. ili čl. 6. Po mojim iskustvima najpovoljnija ti je mirovina po članku 6. (6a je suspendiran do daljnjeg jer nema novaca za otpremnine)("osim ako nisi general")stoga ne daj se izmanipulirati i ništa sam ne potpisuj čekaj uvjete za odlazak u starosnu mirovinu osim ako nemaš HRVI mada i tada riskiraš jer ti mirovina ovisi o udjeli rat/mir,prouči prijašnje teme sve će ti biti jasnije, pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da si u pravu što se tiče umirovljenja po čl.11 Kako nemam status Hrvi vjerovatno bih dobio malu mirovinu.

Zanima me postoji li zakonski rok u kojem nekoga moraju upoznati s činjenicom da će biti umirovljen tj da je na listi za izdvajanje.

Što se tiče mirovina po čl.6a informacija iz prve ruke je da ovih dana ljudi dobivaju rješenja za mirovinu odnosno o časnom otpustu s pravom namirovinu.Konkretno,riječ je o gombr-i.

Vjerovatno se radi o onima koji su podnijeli zahtjev prije 7.4.2011. kako stoji u novom Pravilniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani MaxMagnus u bilo koju mirovinu kad odeš bit če mala(od 2100-2700)ovisno po kojem čl.te umirove ali ako je ponovno zaživila mirovina po čl.6a onda je i otpremnina ovisno o stažu,ratu i drugim uvjetima oko 80 -90 tisuča kuna a ovako ti je tri proračunske osnovice tj.oko 10 tisuča kuna.Sad ti vidi šta ti je bolje ali opet kažem provjeri jer nebi htio da me smatraš nekakvim provokatorom na forumu.Samo sam napisao ono što sam čuo a kolega Ecwashere je to i potvrdio u svojem odgovoru.Pozdrav i puno sreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

miner je napisao:... ali ako je ponovno zaživila mirovina po čl.6a onda je i otpremnina ovisno o stažu,ratu i drugim uvjetima oko 80 -90 tisuča kuna

Bilo bi lijepo da je tolika otpremnina, s Vaše tastature u Božje ( ministrove...) uši..

Da ja ne bih dovodio čovjeka u zabludu kako je otpremnina po 6.a znatno manja, možete li navesti neki osnov za izračun te (tako visoke) otpremnine npr. zakon, Odluka i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Duro,naveo sam samo ono šta znam ali koliko je točno mora se provjeriti,navodno da je.A što se tiče tih otpremnina po čl. 6a uvijek su bile 6 bruto plača plus 525 kuna provedenih u ratu,prije je bilo ako si išao u 6a dobivao si 6 plus 3 bruto mirovine i tih 525 kuna za mjesece provedene u ratu.Moj kum je otišao u 6 mj.2009.god. imao je 60 mj.rata i dobio je 6+3 bruto mirovina pa mu je ispalo 92 000 kuna.E sad ako su ponovno aktivne te mirovine onda su vjerujem uvjeti isti kao prije jer su te mirovine bile zamrznute po odluci ministra a kako sam rekao u razgovoru sa svojim bivšim kolegama iz MORH-a ,oni se kunu da je opet aktivna ta famozna 6a mirovina samo za one koji imaju manje od 35 godina mirovinskog staža.Ostale sve šalju u starosnu po čl.6.Opet kažem treba provjeriti najbolje u personalnoj u MORH-u.Toliko.Lijep pozdrav i Daj Bože da je tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije me bilo dugo na forumu i nisam baš u toku, a naveli ste da otpremnina u slučaju umirovljenja po 6.a ovisi između ostalog o radnom stažu i ostalim uvjetima to me buni jer po meni ne ovisi o radnm stažu tj. onaj tko ima više radnog staža nema temeljem toga što ima više staža veću otpremninu sl. Otpremnine koje navodite ( 80 i više tisuća...) nisu sporni po izračunu ( 6 bruto+...) dapače ako ste u pravu da se uzimaju u obzir i godine radnog staža tada bi oni trebale i biti znatno veće ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Duro,točno otpremnina po čl. 6a ne ovisi o visini staža,izvinjavam se moj propust ,prvi uvjet je bio 20 godina efektivnog staža i 40 starosti, kasnije 45 za DVO.Otpremnina za DVO po čl. 6a bila je za sve jednaka 6+3 bruto + 525 kuna provedenih u ratu.Ovisila je samo bruto plača( ovisno o činu,zapovjednoj funkciji)i vrijeme provedeno u ratu a staž si mogao imati efektive od min.20.godina pa do 35. svima je jednako tretirano,znači nije bilo vezano za staž.Moj propust,izvinjavam se svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija