Jump to content

Manipuliranje dokazima


herr_lucho

Preporučene objave

Poštovani,zanima me je li u praksi moguće manipulirati dokazima na sljedeći način:

naime u ZKP-u je propisano za koja se kaznena djela mogu naložiti posebne dokazne radnje. No, znači li to da primjerice, naložene su posebne dokazne radnje nadzora i tehničkog snimanja telefonskih razgovora i drugih komunikacija na daljinu, zbog sumnje u kazneno djelo pranja novca. No, ako državno odvjetništvo tim putem dođe do saznanja da je počinjeno neko kazneno djelo koje nije obuhvaćeno čl. 334 ZKP-a (primjerice povreda autorskog prava ili uništenje tuđe stvari), mogu li oni iskoristiti taj dokaz na sudu?

Također, može li na sudu proći kao neovlašteno snimanje razgovora (tekstualnih dopisivanja, videopoziva i sl.) od strane neovlaštene osobe, gdje odgovorna osoba (vlasnik domene određene stranice, službenik telekomunikacija i internet poslužitelja) nije upozorila da bi mogla snimiti razgovor, bez obzira o vrsti kaznenog djela?

 

Nisam naravno počinitelj kd pranja novca ili uništenja druge stvari i sl., samo sam student koji se muči sa Kaznenim postupovnim pravom pa bih molio upućene da mi malo objasne. Nadam se da bi obo moglo poslužiti također kao primjer drugim osobama koje bi se našle u situaciji sličnoj ovom mom primjeru. Lijep pozdrav :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje, ponešto je srodno pitanju koje sam upravo htio postaviti, pa se nadam da mi nećete zamjeriti što ovako upadam u thread. Dakle, zanima me pravni pogled na sljedeću situaciju: ukoliko fizička osoba KD (provalom u stan) dođe do neospornih saznanja (npr. video snimka) o nekom KD stanara koje se inače goni po službenoj dužnosti i tu informaciju proslijedi novinaru, koji to objavi u mediju. Može li takva informacija biti temelj kaznenom progonu i je li takav dokaz legalan i prihvatljiv sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija