Jump to content

Zabrana konkurencije


anonimno

Preporučene objave

poštovani,

molim za pojašnjenje, da li mene slijedeći tekst iz Ugovora o radu obavezuje s obzirom na dugotrajnost i navedene obaveze samo jedne strane iz Ugovora.

 

"Zaposlenik se obvezuje da nakon raskida ovog ugovora od svoje strane neće arditi, bilo samostalno ili nesamostalno u istim ili sličnim djelatnostima, posebice u svezi s proizvodima i dobavljačima, koji predstavljaju odnosno mogli bi predstavljati konkurenciju poslodavcu, u trajanju od dvije godine.

Ako zaposlenik postupa protivno ovoj zabrani, društvo to može smatrati kao važnu pretpostavku za zahtjevom naknade štete zbog odavanja poslovnih tajni."

 

Imajući u vidu član 102 zakona o radu, molio bi za objašnjenje i koliki je iznos naknade koju poslodavac mora isplaćivati bivšem radniku - prosjek tromjesečnih plaća radnika ili prosjek u RH, te isplaćenih plaća ili plaća dogovorenih po Ugovoru o radu, s obzirom da su isplaćene uvećane.

Da li se isplaćuje za cijelo trajanje ugovorene zabrane natjecanja?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

U slučaju da je Ugovorna kazna određena Ugovorom, tada istu od Vas poslodavac može potraživati ako idete u konkurenciju.To je jedini slučaj kada Vam za vrijeme tzv. ugovorne zabrane utakmice ne mora plaćati određenu naknadu plaće. U ostalim slučajevima ako Vam samo zabranjuje rad u konkurentskoj tvrtki, bez preuzete protuobveze definirane Zakonom o radu, odredba je ništava.

Ali u ukoliko je radni odnos prestao sporazumom, treba obratiti pažnju na formulaciju istoga, jer ako u sporazumu stoji da prestaju sva prava i obveze po Ugovoru, tada Vas niti u jednom ne slučaju veže zabrana konkurencije.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Samo da pojasnim, imam ugovorenu kaznu ali i obvezu poslodavca da mi plaća naknadu za vrijeme trajanje te kazne. Otkaz sam dao redovni (nije sporazum) i po proteku otkaznog roka poslodavac se obvezao isplaćivati mi naknadu x mjeseci kako za to vrijeme ne bi prešao konkurenciji. Ono što meni nije jasno ukoliko se ja u tom periodu zaposlim (ne u konkurenciia) da li to moram pethodnom poslodavcu javiti ili mogu primati tu naknadu a kod novog poslodavca normalno biti prijavljen i primati plaću.

Svaka pomoć dobrodošla :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija